Home

Resepi Sambal simple ayam geprek Enak 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Sambal simple ayam geprek di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sambal simple ayam geprek yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Assalamualaikum,, video kali ini seputar masak memasak simple ala kiya. 😎 sejujurnya aku itu ga bisa masak gaes kwkwkww. Resepi Sambal Ayam Penyet • Gepuk • Geprek • Sedap Pedas Simple Bawang Putih Bawang Merah Cili Api Gula Garam ==== Disebabkan saya sangat berpuas hati. Lihat juga resep Ayam Goreng Sambel Geprek enak lainnya.

Sambal simple ayam geprek - velavinkabakery.com Cara Membuat Ayam Geprek - Berbicara ayam geprek, sepertinya makanan ini sedang menjadi trend senter di bidang kuliner yang kini ngehitz di Indonesia setelah adanya Ayam Penyet beberapa waktu lalu. Terbuat dari ayam yang digoreng dengan tepung crispy kemudian di geprek dengan sambal. Resep Sambal Ayam Geprek - Olahan ayam memang banyak sekali, salah satunya adalah ayam geprek.

11 Bahan - Bahan Resepi Sambal simple ayam geprek

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sambal simple ayam geprek ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 5 - biji bawang merah (sy guna sbiji bwg [email protected] bwg kcl).
  2. Sedia 4 ulas - bawang putih.
  3. Sedia - kalo guna bwg bombay guna 1 je ptg dadu ye.
  4. Sedia - Cili thailand merah (5 tangkai).
  5. Sedia - Cili padi (15 tangkai ni anggaran ja lupa kira tdi. hehe).
  6. Sedia - kalo nak lebihkan cili padi boleh juga. biar tambah wow gittew!.
  7. Sedia - lada 2 jenis tu terserah nak guna dua2 atau satu jenis je.
  8. Sedia 1 sudu makan - Garam (ikut citarasa masing2).
  9. Sedia 1 sudu makan - Gula Merah Lembut [email protected] brown sugar.
  10. Sedia - minyak masak (anggar2 je. jgn lebih jgn kurang).
  11. Sedia 2 - biji Limau Kasturi (ikut korang nak asam brpa byk. hehe).

Ayam geprek adalah hidangan ayam yang digoreng baik dengan tepung atau tidak, lalu digeprek dengan sambal. Hidangan ini banyak dijumpai di warteg, kafe, rumah. Ayam geprek is an Indonesian crispy battered fried chicken crushed and mixed with hot and spicy sambal. Currently ayam geprek is commonly found in Indonesia and neighbouring countries, however its origin was from Yogyakarta in Java.

5 Cara Memasak Sambal simple ayam geprek

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sambal simple ayam geprek pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Pertama sekali, kupas bawang-bawangan dan cuci bawang-bawangan bersama lada-lada..
  2. Kedua, masukkan bawang merah, bawang putih dan lada-lada lalu di gesek didalam lesung ataupun cobek. gesek halus ataupun kasar ikut selera korang ye. waktu gesek jgn gelabah tau hanya perlahan-lahan karang terkena mata. hehe..
  3. Ketiga, selesai di gesek. masukkan 1 sudu makan garam dan gula merah. sementara itu, panaskan minyak masak kat kuali korang ye..
  4. Keempat, minyak dah masak kan? hah tuang minyak panas tu ke dalam lada yg dah digesek. waktu ni dia berbuih2 sbb kena minyak masak. dah hilang buih tu gaul rata dan dan rasa. okay tak? kalo kurang rasa korang tambah je garam and gula sesuai selera korang ye. hehe.
  5. Kelima, dah siap pun! skg korang letak la lada dalam mangkuk bagi dia cantik2 sikit. pastue, belah dua limau kasturi perah kat lada dan gaul rata. sorry kat pic tu sy belum perah limau 🤭 tapi dah lps ambik gmbr sy dah letak limau. hehehe. selamat menjamu selera. nyum nyum. (tambah nasi ke tue? hehehe) maaf sangat2 kalo bahasa sy rojak sangat ya 😂.

Ayam geprek merupakan masakan yang menggunakan Daging ayam dan tepung sebagai bahan dasar olahannya. Sebenarnya bumbu resep ayam geprek hampir menyerupai dengan ayam gapuk, ayam penyet, dan ayam sambal kosek. Perpaduan bumbu pada resep ayam geprek ini memberikan. Ayam geprek, ayam goreng tepung yang digeprek lalu disajikan pakai sambal bawang. Ayam harus dibaluri adonan tepung beberapa kali sebelum Membuat ayam geprek membutuhkan sedikit usaha untuk pembuatan ayam goreng tepungnya agar renyah.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sambal simple ayam geprek ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!