Home

Cara Membuat Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur Enak 5 Langkah

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur - velavinkabakery.com

6 Bahan - Bahan Resepi Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 245 g (1 3/4 cawan) - Bread Mix (tanpa yis) / Bread, Batter & Beyond When Makcik Bakes.
 2. Sedia 3-4 - sudu besar gula tebu organik.
 3. Sedia 1 cawan (240 ml) - jus pandan (kisar 15-20 helai daun pandan) ditapis.
 4. Sedia 1 cawan (240 ml) - santan pekat.
 5. Sedia 1 - sudu besar minyak.
 6. Sedia 1/4 cawan - bijan untuk ditabur.

5 Step by Step Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Panaskan oven ke suhu 200˚C..
 2. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk besar dan kacau rata..
 3. Lenserkan minyak pada acuan. Saya pakai acuan muffin..
 4. Tuang adunan tadi sehingga HAMPIR PENUH. Jangan terlalu penuh, nanti adunan membuak semasa membakar dan melimpah. Tabur bijan seberapa banyak yang disukai..
 5. Bakar selama 40-45 minit, bergantung kepada oven. Kuih ini akan sedikit lembik semasa masih panas dan akan 'set' apabila kuih sudah sejuk..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kuih Bakar Pandan Tanpa Gluten dan Tanpa Telur ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!