Home

Cara Memasak Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma Mudah 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma - velavinkabakery.com

7 Bahan - Bahan Resepi Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - mangkuk mempedal, hati dan jantung ayam (dibasuh bersih).
  2. Sedia 1/2 sudu teh - garam.
  3. Sedia 5 - biji cili padi (dihiris nipis).
  4. Sedia 3 - sudu besar minyak masak.
  5. Sedia 5 - sudu besar rempah kurma.
  6. Sedia 1 - bawang besar (dihiris).
  7. Sedia 2 - tangkai daun bawang (dihiris kasar).

3 Instructions Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Campurkan mempedal, hati dan jantung ayam dengan rempah kurma. Masukkan garam. Gaulkan..
  2. Panaskan minyak. Masukkan mempedal, hati dan jantung ayam. Goreng sehingga masak..
  3. Masukkan bawang besar dan cili padi. Kacau rata. Apabila bawang besar dan cili padi dah layu, tutup api. Masukkan daun bawang. Siap..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Mempedal, Hati dan Jantung Ayam Goreng Kurma ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!