Home

Resepi Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin) Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ayam mentega telur masin ni lebih kurang rasa macam butter chicken yang biasa. Siapa yang dah pernah cuba resepi butter. Hi Semua, kali ni kita berbali kepada menu ayam pulak.

Salted Egg Butter Chicken 
(Ayam Goreng Mentega Telur Masin) - velavinkabakery.com Usually salted egg chicken is served with creamy sauce, but this recipe is a lil bit. Goreng ayam dahulu dengan bahan goreng ayam. Apabila naik bau, masukkan telur masin kuning.

16 Ingredients of Resepi Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 16 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Perapan Ayam.
  2. Sedia 4-5 keping - dada ayam (dipotong kecil).
  3. Sedia 3 - sb tepung gandum.
  4. Sedia 2 - sb tepung jagung.
  5. Sedia 1 - sb tepung ubi kayu.
  6. Sedia 1 - st serbuk lada putih.
  7. Sedia 1 - sb serbuk kari ayam/daging.
  8. Sedia - Bahan Tumis.
  9. Sedia 4 - sb butter.
  10. Sedia 1/4 - piring daun kari.
  11. Sedia 1/4 - piring cili padi merah dan hijau.
  12. Sedia 1/4 - piring halia (optional).
  13. Sedia 1/4 - piring bawang putih dicincang.
  14. Sedia 3 - sb serbuk telur masin.
  15. Sedia 1/2 - cwn freshmilk.
  16. Sedia 1 - sb susu pekat.

Alkisah makan nasi goreng ayam butter kat restoran murni discovery. pastu si suami request pulak menu macam kat restoran tu. Pingback: Ayam Mentega Telur Masin Paling Sedap - Buat Orang Lapo. Best time for me and hubby to try fellow blogger's recipes, easier ones, when my finger is going through a resting pace right now. Don't have to crack my head to create new recipes for time being.haha!

4 Step by Step Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin)

Dah ada 16 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin) pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Gaulkan ayam dengan tepung gandum,tepung jagung,tepung ubi kayu,serbuk pada putih dan serbuk kari. Gorengkan ayam sehingga masak kemudian toskan..
  2. Keluarkan minyak goreng ayam, cairkan butter dan tumiskan bawang putih, halia dan daun kari sehingga bangkit aroma. Kemudian masukkan serbuk telur masin kacau rata. Masukkan cili,freshmilk dan susu pekat..
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah freshmilk jika ingin lebih berkuah. Siap sedia untuk dimakan..
  4. P/s: jika guna telur masin, masukkan kuning telur yang dihancurkan (drpd telur masin yang siap direbus) selepas menumis..

This recipe is sure a keeper for me. Resepi ayam telur masin yang cukup menyelerakan dan sesuai untuk hidangan tengah hari bersama suami dan anak-anak. Ini resepi ayam telur masin yang cukup enak bila dinikmati bersama sepinggan nasi panas. Belah telur asin yang sudah matang, ambil kuning telurnya saja, dan hancurkan dengan. Walaupun, kami order Sotong Goreng Butter dan Telur Masin tapi rasanya adalah sama sahaja dari segi keenakannya.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Salted Egg Butter Chicken (Ayam Goreng Mentega Telur Masin) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!