Home

Cara Membuat Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature Enak 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature - velavinkabakery.com

10 Ingredients of Resepi Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Roti Prata.
  2. Sedia 2 cawan - Tepung Gandum.
  3. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  4. Sedia 1 sudu teh - gula.
  5. Sedia 1 - biji telur ayam.
  6. Sedia - setengah cawan air.
  7. Sedia - setengah cawan minyak masak.
  8. Sedia - Karamel.
  9. Sedia 4 sudu makan - Gula.
  10. Sedia - Setengah cawan air.

8 Step by Step Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Kita mulakan dengan Roti Prata dulu ya. Masukkan tepung gandum, garam, gula, telur ayam & air dalam bekas dan ulikan selama 10 minit.
  2. Kemudian masukkan minyak masak dan ulikan lagi selama 10 minit. Biarkan sekejap.
  3. Sementara doh Roti Prata dibiarkan, kita buat karamel pulak. Guna frying pan jer paling selamat dan tak cepat hangus..
  4. Masukkan gula dalam frying pan. Api dapur jangan besar tau, kecil jer. Kalau hangus nanti pahit karamel tu.
  5. Pelahan-pelahan kacau gula tu sehingga cair dan mula berwarna perang. Sentiasa kacau supaya tak melekat.
  6. Gula dah cair dan perang, masukkan air. Kemudian kacau semula. Cantikkk dan boleh tuang dalam mangkuk. Karamel tu nak buat Puding Karamel pun boleh. Nanti kita buat, kita share yer.
  7. Karamel dah pun siap, kita beralih semula ke Roti Prata tadi yang dibiarkan. Panaskan minyak masak dalam frying pan (cuci dulu frying pan tu). Bentukkan doh Roti Prata tadi dan goreng. Adunan doh tu boleh buat 5 keping Roti Prata..
  8. Masakkan Roti Prata tu sehingga nampak hasil yang cantik. So is doneee dan boleh breakfast sudah. Bosan kan kalau makan nasi & mi jer. Selamat mencuba sepanjang #dudukrumah ni, keluarkanlah skill #goldenapron2020 anda.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Roti Prata (with Curry Chicken or Caramel) Michele's Signature ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!