Home

Resepi Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala) Cepat 29 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala) - velavinkabakery.com

29 Bahan - Bahan Resepi Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 29 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan untuk ayam marinade (direndam selama sehari semalam):.
  2. Sedia 400 gram - fillet ayam.
  3. Sedia 5 sudu makan - yoghurt.
  4. Sedia 3 - siung bawang putih, dicincang halus.
  5. Sedia 1 sudu teh - serbuk halia.
  6. Sedia 1 sudu makan - garam masala.
  7. Sedia 1/2 sudu teh - serbuk kunyit.
  8. Sedia 1/2 sudu teh - jintan putih.
  9. Sedia 1 sudu teh - serbuk paprika.
  10. Sedia 1/2 sudu teh - garam.
  11. Sedia - Bahan sos:.
  12. Sedia 5 - biji cili padi hijau.
  13. Sedia 3 sudu makan - minyak zaitun.
  14. Sedia 5 - sudu butter.
  15. Sedia 1/2 - biji bawang bombay saiz kecil, hiris halus.
  16. Sedia 1/2 - biji bawang merah besar, hiris halus.
  17. Sedia 4 - siung bawang putih dicincang halus.
  18. Sedia 1 - biji halia sebesar jari kelingking kanak-kanak,dicincang halus.
  19. Sedia 1 sudu teh - garam masala.
  20. Sedia 1 sudu teh - jintan putih.
  21. Sedia 1/2 sudu teh - serbuk kunyit.
  22. Sedia 1 sudu teh - serbuk ketumbar.
  23. Sedia 100 gram - puree tomato (saya gunakan canned tomato paste).
  24. Sedia 1/2 - kiub pati ayam.
  25. Sedia 1 sudu teh - serbuk paprika.
  26. Sedia 1 sudu teh - garam.
  27. Sedia 1 sudu teh - gula perang.
  28. Sedia 100 ml - cooking cream (saya gunakan cream dengan 30% fat, sangat kental, jadi perlu tambahkan 100 ml air agar sedikit cair).
  29. Sedia Daun - ketumbar sebagai hiasan.

4 Step by Step Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala)

Dah ada 29 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala) pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Panaskan minyak zaitun. Goreng ayam yang sudah dimarinade (saya gunakan Happy Call) hingga setengah matang dengan api sederhana. Asingkan..
  2. Panaskan butter. Tumis bawang Bombay hingga layu dan kecoklatan. Tambahkan bawang putih dan halia. Tumis hingga harum. Tambahkan garam masala, jintan putih, kunyit dan ketumbar. Tumis sebentar sambil dikacau..
  3. Masukkan tomato paste, serbuk cili, cili padi hijau, dan garam. Kacau sebentar dengan api kecil..
  4. Tuangkan cream, gula perang dan air. Kacau. Kemudian tambahkan ayam. Masak dengan api kecil hingga ayam matang dan sos mendidih (8-10 menit). Sajikan bersama daun ketumbar sebagai hiasan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Resepi Chicken Tikka Masala (Ayam Tikka Masala) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!