Home

Cara Memasak Mee Cintan kari ayam Enak 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Mee Cintan kari ayam di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Mee Cintan kari ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. MEE KARI Simple Yang Mudah Untuk Dibuat Home Cooked Cintan Instant Curry Noodles Mee Cintan Kari Masakan Cook At Home Easy and Simple During The Malaysia MOC (Movement Order Control) Start From. Mee Kari Ayam adalah salah satu juadah yang amat sesuai untuk dihidangkan kepada sanak saudara.

Mee Cintan kari ayam - velavinkabakery.com Resep Kari Ayam - Pada artikel kali ini saya akan kembali membagikan sebuah resep istimewa yang mana bahan utamanya masih menggunakan Jika kita lihat sekilas masakan kari ayam memang memiliki warna yang agak orange, namun ada juga yang kekuning-kuningan dengan kuah yang lebih. Resepi mee kari nyonya ni tak lah susah mana. Senang je nak buatnya, semua orang pun boleh masak mi sup kare ayam.

9 Ingredients of Resepi Mee Cintan kari ayam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Mee Cintan kari ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 4 keping - mee cintan.
  2. Sedia 1 tin - kari ayam (sy guna yeo's brand).
  3. Sedia 1 batang - daun saderi.
  4. Sedia sedikit - sayur hijau.
  5. Sedia 3 - sb sos tomyam.
  6. Sedia 3 - sb kicap pekat.
  7. Sedia 1 - sb minyak bijan.
  8. Sedia 1/4 - kiub ayam.
  9. Sedia - Persediaan mee.

Bahan nak guna pun mudah nak cari. Ayam juga boleh digantikan dengan daging sapi. Ini resepi mee kari ayam komplit yang special. Kari ayam nya sangat sedap dengan kuah yang pekat.

5 Cara - Cara Mee Cintan kari ayam

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Mee Cintan kari ayam pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Masukkan air secukupnya bersama sedikit garam dan minyak. Setelah mendidih, celurkan mee selama 3 minit. Angkat dan toskan..
  2. Campurkan sos tiram, minyak dan kicap ke dalam mee. Gaul sehingga sebati dan ketepikan..
  3. Panaskan sedikit minyak dan masukkan daun saderi. Setelah naik bau, masukkan 1 tin kari ayam tadi (pastikan tulangĀ² dibuang dulu) dan pati ayam..
  4. Akhir sekali masukkan sayur. Gaul, setelah sayur hampir masak masukkan mee..
  5. Angkat dan hidangkan ketika panas. Makan bersama sos cili..

Dari situ, saya mencari tips untuk membuat Kari Ayam yang sedap. Walaupun kari ayam adalah antara lauk pertama yang saya masak sejak zaman remaja namun tidak bermakna kita tidak boleh belajar untuk memperbaiki cara caranya. Resepi mee kari istimewa untuk anda sediakan pada tetamu yang berkunjung. Dengan rasa kuah yang seimbang,bebola ikan dan isi kerang, memang terbaik. Dah siap kita boleh buat sambal unntuk dimakan dengan mee kari isi ayam dan kerang ni.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Mee Cintan kari ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!