Home

Resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power Sedap 47 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Bubur Nasi, Bubur Nasi Ayam, Bubur Nasi Daging, Bubur Nasi Sedap, Bubur Nasi Simple, Bubur Nasi Ringkas, Bubur Nasi Mudah, Cara Membuat Bubur Nasi, Cara Memasak Bubur Nasi, Resepi Bubur Nasi. Balik kerja dah penat, kalau x sempat masak boleh gunakan sambal merecik ni. Nak buat nasi goreng semudah abc.

Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power - velavinkabakery.com Mudah je, mesti semua orang boleh buat. nasi beriani ayam ini sangat mudah dan ringkas dan sangat sesuai untuk bonda yang tidak mempunyai banyak masa di dapur. sampai jumpa di artikel seterusnya ya. Nasi Mandy adalah sajian dari Arab Saudi iaitu negara Timur Tengah yang sememangnya sedap dan menyelerakan. Nasi Arab Mandy yang istimewa ini mempunyai ramai peminatnya yang tersendiri, lebih-lebih lagi ia dimasak dengan ringkas dan mudah yang dikatakan sesuai dengan citarasa orang.

47 Ingredients of Resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 47 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan A : Nasi.
  2. Sedia 5 cawan - beras - saya guna beras biasa aje.
  3. Sedia 7 1/2 cawan - air.
  4. Sedia 1 - inci halia - diketuk **.
  5. Sedia 2 - biji bawang merah - dihiris **.
  6. Sedia 1 batang - serai - diketuk **.
  7. Sedia 1 - kuntum lawang **.
  8. Sedia 1 batang - kulit kayu manis **.
  9. Sedia 1 helai - daun pandan.
  10. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  11. Sedia 2 - sudu besar marjerin.
  12. Sedia sedikit - serbuk kunyit - saya guna hujung sudu aje.
  13. Sedia - Bahan B : Ayam.
  14. Sedia 1 - ekor ayam - belah 2 - tak nak belah pun tak apa.
  15. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  16. Sedia 1 - sudu kecil serbuk kunyit.
  17. Sedia 2 sudu makan - gula.
  18. Sedia 2 sudu makan - madu - jika ada.
  19. Sedia 7 - sudu besar kicap lemak manis - tak kisah kicap brand apa pun.
  20. Sedia - Bahan C : Kicap.
  21. Sedia 2 cawan - air panas.
  22. Sedia 2 ulas - bawang putih - diketuk.
  23. Sedia 5 - sudu besar kicap.
  24. Sedia 2 sudu makan - sos tiram.
  25. Sedia 30 gm - gula melaka / nisan.
  26. Sedia 1 - sudu kecil garam halus - jika perlu untuk sesuaikan rasa.
  27. Sedia - Bahan D : Cili.
  28. Sedia 5-6 - biji cili besar merah **.
  29. Sedia 5 - biji cili api **.
  30. Sedia 2 cawan - air panas **.
  31. Sedia 2 ulas - bawang putih **.
  32. Sedia 4 - biji limau kasturi - perah ambil jus **.
  33. Sedia 30 gm - gula melaka **.
  34. Sedia 1 - sudu kecil garam - untuk sesuaikan rasa.
  35. Sedia 2 sudu makan - gula.
  36. Sedia 1 - inci halia - dihiris **.
  37. Sedia - Salad.
  38. Sedia - Bahan E : Sup bilis.
  39. Sedia 1 - sup bunjut.
  40. Sedia 1 - mangkuk kecil ikan bilis.
  41. Sedia 2 ulas - bawang putih - dihiris **.
  42. Sedia 2 - biji bawang merah - dihiris **.
  43. Sedia 3 - biji cili - jika suka.
  44. Sedia 1.5 liter - air - agak sendiri pun boleh.
  45. Sedia 1 1/2 - sudu kecil garam atau secukup rasa - Jika ada kiub ikan bilis lagi mudah.
  46. Sedia - Bahan sampingan :.
  47. Sedia - Timun.

Nasi Ayam Penyet adalah makanan khas Indonesia dari daerah Jawa Timur. Pada asalnya makanan ini dibuat dari tempe yang direndam dalam air kaldu Cara membuatnya tak susah mana. mudah aje kalau anda ikut step by stepnya yang mudah dan ringkas. Sebelum tu ita nak ceritakanlah tentang. Nasi tim ayam, sajian bergizi dan lezat untuk berbagai suasana.

8 Cara Memasak Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power

Dah ada 47 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Part masak nasi guna rice cooker : Bersihkan beras, sukat air seperti biasa. Dalam kuali panaskan marjerin tumis bahan bertanda (**) hingga naik aroma, kemudian terus tuangkan ke dalam periuk beras tadi..
  2. Letak daun pandan, serbuk kunyit dan garam kacau sekata tekan suiz biarkan nasi masak. Apabila air kering gemburkan nasi supaya nasi masak elok dan cantik berbutir..
  3. Part ayam : Bersihkan ayam, lumurkan dengan kesemua bahan. Pastikan air kukusan sudah mendidih kukus ayam hingga masak..
  4. Apabila sudah masak, keluarkan dari kukus letak kicap dan lumur lagi sekali pada ayam, Pastikan minyak banyak dan cukup panas goreng ayam api jangan kuat hingga kelihatan keemasan "golden". Angkat dan toskan minyak. Jika inginkan ayam dibakar, bakar hingga kelihatan "golden" juga..
  5. Part kicap : Dalam kuali didihkan air, masukkan semua bahan biarkan masak sebentar, siap.. tuangkan ke dalam bekas..
  6. Part cili : Satukan semua bahan bertanda (**) dalam blender, kisar hingga hancur tuang ke dalam kuali masak hingga mendidih dan perasakan. Jika inginkan cili sedikit pekat letak sedikit bancuhan tepung jagung. Cili ni sedap jika rasanya ada manis-manis pedas..
  7. Part sup bilis : Dalam kuali panaskan sedikit minyak, tumis bahan bertanda (**), letak ikan bilis apabila naik aroma tuang air dan masukkan sup bunjut. Perasakan sup secukupnya, masak hingga mendidih.. siap tuang ke dalam bekas. Tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang..
  8. Sedia dihidang set lengkap nasi ayam. Nota : Beras biasa - Formula terbaik untuk memasak nasi adalah 2:3 iaitu, 1 cawan beras bersamaan dengan 1 1/2 cawan air. Guna cawan sukat yang sama. Beras basmathi - Gunakan sukatan air dan beras yang sama. Katakan guna 3 cawan beras, maka airnya juga haruslah 3 cawan air. Guna cawan sukat yang sama..

Nasi tim ayam biasanya diasosiasikan dengan menu makan paginya orang yang sedang kurang sehat. Padahal tidak semestinya demikian, karena nasi tim juga. Aneka resepi masakan ayam klasik seperti ayam masak merah dan ayam goreng berempah. Anda boleh menggunakan resepi ringkas ini untuk membuat ayam masak merah seperti yang selalu Lauk ini sedap dimakan dengan nasi putih panas dan sayuran, tapi kalau nak ratah saja pun sedap. Nasi ayam adalah satu menu yang digemari ramai.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!