Home

Resepi 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜 Mudah 13 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜 di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜 - velavinkabakery.com

13 Ingredients of Resepi 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - ekor ayam (dipotong kecil).
  2. Sedia 1 - peket beehon (direndam & dicelur).
  3. Sedia - # Minyak masak secukupnya utk menumis.
  4. Sedia - Bahan A -.
  5. Sedia - # 10 biji bawang merah (dikisar).
  6. Sedia - # 4 ulas bawang putih (dikisar).
  7. Sedia - # 2 inci halia (dikisar).
  8. Sedia - Bahan B -.
  9. Sedia 1/2 - senduk Rempah rasam (babas).
  10. Sedia 1 - sudu besar Rempah kurma (babas).
  11. Sedia 1 - sup bunjut.
  12. Sedia 1 - senduk besar Rempah Sup (babas).
  13. Sedia 1700 ml - air (kepekatan kuah mengikut citarasa sendiri.

5 Cara Penyediaan 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜 pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Panaskan minyak, Tumis bahan A dalam minyak sehingga naik aroma (1 minit).
  2. Masukkan rempah sup babas, rempah rasam, rempah kurma, sup bunjut & air, biarkan didih seketika.
  3. Masukkan ayam.
  4. Perasakan garam, serbuk perasa & biarkan sehingga mendidih dan ayam masak.
  5. Akhir sekali masukkan hirisan fish cake & fish ball, didihkan sekejab & tutup api Sedia untuk dihidang bersama beehon, mee atau kue teow.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi 🍜 Beehoon Sup Ayam Meletop 🍜 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!