Home

Cara Membuat Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara Sedap 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara - velavinkabakery.com

13 Bahan - Bahan Resepi Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 200 gram - macaroni (direbus).
  2. Sedia 250 gram - isi ayam (bahagian dada).
  3. Sedia - Tepung goreng serba guna.
  4. Sedia - Telur Masin (bhgian kuning shja).
  5. Sedia Daun - kari.
  6. Sedia - Cili padi hijau dan merah.
  7. Sedia - Bawang putih di cincang.
  8. Sedia 1 - labu bawang holland di cincang dadu.
  9. Sedia - Butter dicairkan utk menumis.
  10. Sedia - Susu full krim.
  11. Sedia - Kiub pati ayam.
  12. Sedia - Gula dan garam.
  13. Sedia - Cabsicum merah dan hijau.

8 Cara Membuat Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Panaskan kuali dn cairkan butter. Tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga layu dan wangi..
  2. Masukkan daun kari dan cili padi yang telah dipotong..
  3. Masukkan telur masin yang telah dihancurkan..biarkan sebati..
  4. Setelah semua bahan layu, masukkan susu cair, kiub ayam, gula dan garam. masukkan setengah cabsicum yg dipotong dadu terlebih dahulu.
  5. Ayam digoreng terlebih dahulu dengan tepung salutan ayam. Kemudian potong dadu ayam yg telah digoreng tadi.
  6. Seterusnya masukkan macaroni yg telah direbus terlebih dahulu..
  7. Masukkan dalam bekas aluminium dan letakkan chedar cheese diatas macaroni td dan sedia utk dibakar Selama 30 minit 160•C.
  8. Taraaa..sedia utk dingap..Bake Macaroni Salted Egg Butter Chicken Os Done...

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bake Makaroni Salted Egg Butter Chicken #DaporAzahZara ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!