Home

Resepi 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃 Sedap 14 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃 di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. spicy Kuih Siput [ kue Raya, kue lebaran]. Resepi Kuih Siput/ Kuih Tradisional Jom try resepi yang amat mudah dan jimat kos boleh lihat link ini cara penyediaan step by step. Ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan kuih siput.

🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃 - velavinkabakery.com Bila sebut sahaja kuih siput ini , pasti terbayang kenangan indah pada zaman kanak-kanak dalam membantu penyediaan kuih tradisional ini apabila menjelang hari raya. Resipi Kuih Siput, kuih tradisional yang tidak asing lagi buat masyarakat Melayu. Dari zaman nenek dan ibu kita lagi kuih ini sudah terkenal dan digemari ramai.

14 Bahan - Bahan Resepi 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - <Bahan>.
  2. Sedia 1 kg - tepung gandum.
  3. Sedia 2 - s/b rempah kari.
  4. Sedia 2 - s/b serbuk cili.
  5. Sedia 2 - tangkai daun kari / daun sup (hiris halus).
  6. Sedia 11/4 cawan - marjerin.
  7. Sedia 2 - s/b minyak sapi.
  8. Sedia 1 - biji telur.
  9. Sedia 5 - biji bawang merah }.
  10. Sedia 2 - s/b jintan manis }kisar.
  11. Sedia 2 - s/b jintan putih }.
  12. Sedia 3 - s/b udang kering }.
  13. Sedia sedikit - garam (jgn bbh byk marjerin & udang dah ada masin skit).
  14. Sedia - beberapa tangkai daun kari untuk kita goreng bersama nanti.

As Salam semua, Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan-Ada ke readers blog saya yang suka makan kuih siput ? Nostalgia betul kalau ingat balik pasal kuih siput legend ni. It is very popular during festive seasons. This flavourful snack has an addictive taste and loved by children and adults alike.

10 Instructions 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃 pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. ~Cara~ 🍃gaulkan kesemua bahan kecuali bahan kisar ngan air hingga sebati.....
  2. 🍃masukkan bahan kisar.. gaul lg...
  3. 🍃masukkan air sedikit2.. uli hingga menjadi doh yg x melekat kt tangan....
  4. 🍃taburkan sedikit tepung diatas talam... kemudian bole la kita gentel2 adunan ngan menggunakan acuan kuih siput.. buat hingga habis ye....
  5. 🍃panaskan minyak didalam kuali... kemudian bole la digoreng kuih siput tadi... goreng bersama ngan daun kari ye.. baru wangi kuih siput kita....
  6. 🍃bila dh masak bole la diangkat...
  7. 🍃sejukkan dahulu sebelum kita masukkan kedalam balang ye....
  8. .
  9. .
  10. .

Kuih Siput can be one of your kuih raya list, you'll be surprised as it's not that difficult to make! It's time to prepare for Hari Raya Aidilfitri. Have you list down the numbers of kuih raya to put on your table this year? Kuih siput Pernah dengar tak kuih siput atau pernah rasa ke tidak Kuih siput ni salah satu kuih tradisional dedulu juga lah Ianya bukanlah sejenis kuih atau biskut tapi lebih ke pada kudapan sama group dengan muruku and the gang Sejenis kud. Kuih siput merupakan sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum dan tepung ubi dan margerin.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi 🍃Kuih Siput (resepi ibuku)🍃 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!