Home

Resepi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai Mudah 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai - velavinkabakery.com

8 Ingredients of Resepi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - ekor ayam kampung salai.
 2. Sedia 1 - inci kunyit hidup.
 3. Sedia 20 - biji cili api.
 4. Sedia 2 batang - serai.
 5. Sedia 2 - biji kentang.
 6. Sedia 500 gm - santan segar.
 7. Sedia 1 - sudu garam kasar.
 8. Sedia 2 - mangkuk air.

3 Step by Step Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Siapkan bahan-bahanya..
 2. Tumbuk hancur Cili api,kunyit hidup dan garam kasar.Ketuk serai.Masukkan ayam dan bahan-bahan ditumbuk kedalam periuk bersama 2 mangkuk air.Rebuskan sehingga air tinggal sedikit.Ini kerana Ayam kampung agak liat,jadi perlu lebih masa memasaknya..
 3. Masukkan santan pekat.Kacau selalu agar santan tak pecah.Masukkan ubi kentang.Kacau lembut sehingga terbit minyak.Masa ni dah boleh perlahankan api dan tak perlu kacau dengan kerap lagi...biarkan lama sedikit hingga kuah cantik berkilat.Dah siap 😉.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Masak Lomak Cili Api Ayam Kampung Salai ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!