Home

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung Enak 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Assalamualaikum dan Salam sejahtera Setiap Ahad, saya akan upload satu resepi dalam "Sunday Cooking With ❤️ Series". Sila subscribe, share & like jika. Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya.

Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung - velavinkabakery.com Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata rata bersama ayam hingga sebati. AYAM MASAK LEMAK KUNING - adalah salah satu resepi yang mudah tapi sedap dan sangat sesuai di masak ketika hari yang sibuk. Bahan resepi masak lomak cili api ayam kampung : Untuk masak lemak cili api udang pun boleh guna resepi ini ya.

9 Bahan - Bahan Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Ayam setengah ekor (8 / 9 ketul).
  2. Sedia 1 cawan - air untuk bahan yg bertanda bintang).
  3. Sedia 10 - biji cili api (kalau nk pedas lebihkan cili)*.
  4. Sedia 2 - inci kunyit hidup*.
  5. Sedia 2 batang - serai (ketuk).
  6. Sedia - Rm 2.00 rebung.
  7. Sedia 1 kotak - santan) Rm3.00 santan.
  8. Sedia 1 keping - asam keping.
  9. Sedia - garam secukup rasa.

Kalau air nampak kering tambah air. Tuk bagi ayam masak lemak cili api sedap,jangan buang kulit ayam semua. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya.

4 Step by Step Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Mula mula blend bahan yang bertanda dengan air, masukkan bahan blend, serai yang diketuk, ayam dan rebung (rebung basuh dan perah airnya) dalam kuali. Kacau sebati dalam kuali sekejab orang nogri panggil kocutkan sekejab, baru masukkan santan..
  2. Tambah air dalam satu @ dua cawan, tambah garam, asam keping kacau selalu untuk mengelakkan pecah minyak dan sehingga masak.. tutup api..
  3. Taraa siapp untuk dihidang..Makan dengan ulam dan ikan jering perhh cnfm tambah 2 pinggan..🤣😊.
  4. Selamat mencuba..

Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni. Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa subscribe ok… apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami saya yang setiap akhir week pasti meminta saya untuk membuat ayam masak lemak cili api ni. It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!