Home

Resepi Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 Sedap 7 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. This is a family-favourite recipe that originates from my hometown, Negeri Sembilan. It is a very simple but delicious dish to make. Huhu masak macam biasa tapi xdan nak masukkan dalam blog.

Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 - velavinkabakery.com So banyak sebenarnya nak masukkan tapi xpelah pelan². Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa yang ada kat rumah Kalau tak disalai pun, masak lemak orang nogori ada tambah bahan macam asam keping, serai, daun kunyit.

8 Bahan - Bahan Resepi Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1/2 - kunyit hidup.
  2. Sedia 10 - tangkai cili api (kalau nak pedas banyak lagi).
  3. Sedia 3 - biji kentang (ikut masing2).
  4. Sedia 2 - btg serai.
  5. Sedia 1 - sk garam.
  6. Sedia 1 - ktk santan.
  7. Sedia 2 - ktk air (lepas tuang santan, guna untuk air).
  8. Sedia 1/2 - ekor ayam.

Cili kering dikatakan akan menyebabkan lemak cili padi lebih berlemak. Kata Syed lagi, kalau guna ayam tua lagi sedap. Haa jangan pulak ada yang nak komen, masak lemak cili padi nogori, tak guna bawang. Itu pun saya tahu tapi tekak masing masing kan, kalau nak letak sebiji dua bawang.

7 Cara - Cara Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Bahan2 yang diperlukan + ayam 😁.
  2. Blend kunyit hidup & cili api.
  3. Masukkan ayam, serai & bahan yang diblend. bukak api slow. tunggu sampai ayam kecutπŸ˜‰.
  4. Masukkan santan & air secukup rasa (kalau nak pekat, kurangkan air).
  5. Masukkan kentang.
  6. Bila dah mengelegak, masukkan garam secukup rasa..
  7. Ayam masak lemak cili api nogori style is donee~ selamat mencuba 😁.

Ayam lemak cili api my style. p/s: Nak lagi ummphh letak la sikit asam keping. sikit je tau. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya. Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni. Boleh la tengok ye sebelum masak tu.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Lemak Cili Api - Nogori Style 😁 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!