Home

Cara Membuat Ayam lemak cili api Enak 1 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam lemak cili api di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam lemak cili api yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api cara Negeri Sembilan yang sangatlah sedap. Macam tak percaya bila nak masak tak masukkan bawang, tapi hasilnya memang masak lemak yang mantap, ayam tidak berbau hanyir dan pedas semuanya cukup rasa. This is a family-favourite recipe that originates from my hometown, Negeri Sembilan.

Ayam lemak cili api - velavinkabakery.com Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam Taggedaku yang masak kau yang meleleh ayam ayam masak lemak sedap buat orang lapo chicken recipe cili api cili padi delicious dinner gulai. AYAM MASAK LEMAK KUNING - adalah salah satu resepi yang mudah tapi sedap dan sangat sesuai di masak ketika hari yang sibuk.

12 Ingredients of Resepi Ayam lemak cili api

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam lemak cili api ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Ayam.
  2. Sedia - Cili api (blander).
  3. Sedia - Halia (blender).
  4. Sedia - Bawang kecik(blander).
  5. Sedia - Kunyit hidup (blander).
  6. Sedia - Serai (ketuk).
  7. Sedia - Air.
  8. Sedia - Santan.
  9. Sedia keping - Asam.
  10. Sedia - Garam.
  11. Sedia - Serbuk perasa.
  12. Sedia - Gula sikit je.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya. Bahan bahan Masukkan ayam dalam periuk dan nyalakan api perlahan. Kacau sehingga kulit ayam nampak kering sedikit. Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata rata bersama ayam hingga sebati.

1 Step by Step Ayam lemak cili api

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam lemak cili api pula. Simple saja cuma 1 langkah.

  1. Masukan semua bahan blander dalam periuk bersama santan,asam keping, ayam,dan serai, gaul lagi then masukan air sikit jangan bnyak sgt takut cair sngt,gaul dan perasakan dengan garam dan asam keping,biarkan gulai pekat done...

Bahan resepi masak lomak cili api ayam kampung : Untuk masak lemak cili api udang pun boleh guna resepi ini ya. Kalau air nampak kering tambah air. Tuk bagi ayam masak lemak cili api sedap,jangan buang kulit ayam semua. It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam lemak cili api ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!