Home

Resepi Nugget Ayam Sedap 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nugget Ayam di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nugget Ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Nugget ayam adalah salah satu pangan hasil pengolahan daging ayam yang memiliki cita rasa tertentu, biasanya berwarna kuning keemasan. Saat ini, nugget ayam menjadi salah satu produk olahan daging ayam yang berkembang pesat. Lihat juga resep Nugget ayam rumahan enak lainnya.

Nugget Ayam - velavinkabakery.com Cara Membuat Nugget Ayam: Pertama kita buat dahulu adonan untuk nugget-nya. Siapkan wadah yang agak besar dan bersih seperti mangkuk kemudian masukan roti ke dalamnya. Khasiat.co.id - Nugget ayam merupakan salah satu makanan yang diolah dengan berbahan dasar daging ayam.

9 Ingredients of Resepi Nugget Ayam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nugget Ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 2 keping - dada ayam*.
 2. Sedia 1 ulas - bawang putih*.
 3. Sedia 1 - sudu besar yogurt Greek*.
 4. Sedia 2 keping - roti wholemeal*.
 5. Sedia Sedikit - garam*.
 6. Sedia Sedikit - lada hitam*.
 7. Sedia - Oat.
 8. Sedia 1 - biji putih telur.
 9. Sedia - Olive oil (jika guna minyak masak biasa pun boleh).

Tentu, anda akan sering menjumpai makanan ini dipasaran atau mungkin diswalayan. Haluskan daging ayam, gunakan penggiling daging. kemudian campur dengan roti. tambahkan juga bawang putih halus, lada bubuk, garam dan penyedap rasa. Resep Nugget Ayam - Siapa yang tidak kenal nugget ayam? Makanan satu ini terkenal akan olahan daging ayam yang seringkali dipadu dengan bahan lainnya.

3 Cara Membuat Nugget Ayam

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nugget Ayam pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Kisarkan bahan-bahan yang bertanda * menggunakan food processor..
 2. Bentukkan, celup dengan putih telur dan salut dengan oat..
 3. Grill dengan olive oil atas pan @ gunakan air fryer. Selamat mencuba..

Hingga saat ini nugget ayam seringkali. Nugget yang biasa kita makan kebanyakan terbuat dari olahan daging ayam, namun sekarang sudah banyak sekali variasinya. Makanan nugget ayam dikenal kaya akan manfaat. Makanan dengan bahan baku daging ayam ini memiliki berbagai khaisat yang sangat bagus bagi tubuh. Ini karena kandungan pada nugget memiliki.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nugget Ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!