Home

Resepi Puteri Mandi Mudah 10 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Puteri Mandi di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puteri Mandi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Puteri Mandi - velavinkabakery.com

10 Ingredients of Resepi Puteri Mandi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puteri Mandi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - cup kelapa parut.
  2. Sedia 1 - cup gula merah/melaka.
  3. Sedia 1/2 - cup air.
  4. Sedia - Secubit garam.
  5. Sedia 2 helai - daun pandan.
  6. Sedia - Bahan untuk puteri mandi (Doh).
  7. Sedia 1 - cup tepung pulut.
  8. Sedia 1 - cup air (untuk blend daun pandan).
  9. Sedia 1/4 - sudu air kapur.
  10. Sedia 7 helai - daun pandan.

6 Cara Memasak Puteri Mandi

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puteri Mandi pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Didihkan air sehingga boil, masukkan daun pandan dan gula melaka. Tunggu sehingga mendidih n masukkan kelapa tadi Gaul kan sehingga agak kering sedikit dengan api yg perlahan..
  2. Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk dan masukkan air kapur Serta air daun pandan yang tekak diblend dan ditapis ke dalam tepung tadi. Gaul perlahan sehingga bebetul mix dan menjadi doh yg tidak berapa lembut dan tidak berapa keras..
  3. Didihkan air ke dalam periuk. Dan bulat bulat kan doh tadi serta picit ditengahnya menjadi sedikit leper dan masukkan ke dalam air mendidih tadi. Doh Akan timbul ke permukaan menandakan yg doh tersebut sudah masak..
  4. Angkat dan ros kan doh yang timbul, masukkan ke dalam kelapa yg kita siap masak bersama gula melaka tadi Gaul gaulkan..
  5. Proses ini ber langsung sehingga doh habis..
  6. Siap untuk dihidang......

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puteri Mandi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!