Home

Resepi Cucur Udang & Kuah Kacang Cepat 12 Bahan

Aneka Resepi Masakan Udang Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Cucur Udang & Kuah Kacang di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cucur Udang & Kuah Kacang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Prawn fritters are known as 'cucur udang' or 'jemput jemput udang' in Malaysia and Singapore. These easy fried prawn snack is a typical Malay street vendor. Cucur Udang (Prawn Fritters) Recipe: prawn fritters.

Cucur Udang & Kuah Kacang - velavinkabakery.com Cucur udang are prawn fritters which are commonly sold by Malay street vendors in Malaysia and Singapore. These golden prawn fritters are enjoyed during breakfast right up till tea time. Resepi cucur udang gebu ini selalunya dipakai oleh orang tua penulis untuk berniaga dulu.

12 Bahan - Bahan Resepi Cucur Udang & Kuah Kacang

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cucur Udang & Kuah Kacang ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 300 gram - tepung gandum.
 2. Sedia 300 ml - air.
 3. Sedia 1/2 - sk yis.
 4. Sedia 1/2 - sk da baking powder.
 5. Sedia 1 - sk garam.
 6. Sedia 1 - biji bawang besar potong dadu.
 7. Sedia 1 - pokok daun kucai.
 8. Sedia Sedikit - kunyit serbuk.
 9. Sedia - Udang segenggam.
 10. Sedia 1 - biji telur.
 11. Sedia - Utk goreng.
 12. Sedia - Minyak yg mencukupi.

Selalunya laku sampai licin cucur udang beliau ini. Resepi ini tidak guna yis pun, hanya guna soda. Cucur udang merupakan sebuah hidangan ringan yang sedap untuk dinikmati pada waktu petang. Cucur udang yang paling sedap sudah tentunya yang sentiasa rangup biarpun ianya telah sejuk. + CUCUR UDANG - Malezijske frite s kozicama i povrcem.

3 Step by Step Cucur Udang & Kuah Kacang

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cucur Udang & Kuah Kacang pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Masukkan semua bahan kacau rata..
 2. Goreng dgn minyak yg banyak hingga kuning keperangan. Angkat & tos minyak..
 3. Sedia dihidangkan. Sedap dicicah bersama kuah kacang..

Cucur udang aka kuih malas aka prawn fritters. Cucur Udang (Prawn Fritters) - A Malaysian Tea Time Snack. A favorite Malaysian tea time snack or appetizer, fresh prawns are battered with some chives and chili, then deep-fried. Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted. Healthier Zucchini & Carrot Stuffed Fritters.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cucur Udang & Kuah Kacang ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!