Home

Resepi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api Sedap 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api cara Negeri Sembilan yang sangatlah sedap.

Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api - velavinkabakery.com Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa yang Tapi, resepi yang ni Dya nak kongsikan cara simple masak ayam lemak cili padi. Sebab bahan yang digunakan pun simple. Bila dia bercerita cara bondanya memasak masak lemak cili padi ayam menyebabkan saya menelan nelan air liur.

13 Bahan - Bahan Resepi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bawang merah* (2 ulas).
  2. Sedia - Bawang putih* (3 ulas).
  3. Sedia - Halia* (1 inci).
  4. Sedia - Kunyit hidup* (2 inci).
  5. Sedia - Serai* (1 batang).
  6. Sedia - Jintan putih* (2 sk).
  7. Sedia - Cili padi hijau* (ikut nak pedas mana).
  8. Sedia - Kentang (1 biji).
  9. Sedia - Asam keping (2 keping).
  10. Sedia Daun - kunyit (2-3 helai).
  11. Sedia Daun - limau (2-3 helai).
  12. Sedia - Santan (1/2 kotak).
  13. Sedia - Garam (secukup rasa).

Ya lah semua orang pandai memasak masak lemak cili api ni tapi tak semua orang tahu teknik untuk menghasilkan masakan yang enak terutama mereka yang bukan berasal dari Nogori. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni.

5 Step by Step Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Kisar semua yang bertanda * (Jangan lupa letak air ye).
  2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis yang dikisar tadi sehingga naik bau. Masukkan ayam. Pastikan ayam masak di kedua-dua belah bahagian..
  3. Masukkan kentang dan asam keping..
  4. Masukkan daun kunyit, daun limau, santan dan garam. Api sederhana..
  5. Biarkan seketika sehingga anda betul-betul pasti ayam sudah masak. Siap untuk dihidangkan!.

Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa subscribe ok… apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami saya yang setiap akhir week pasti meminta saya untuk membuat ayam masak lemak cili api ni. Panaskan kuali dengan api yang paling kecil. Masukkan ayam dalam kuali panas (tak perlu minyak). Tujuannya nak bagi air ayam tu keluar agar nanti kuah lemak.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam (whole leg) Masak Lemak Cili Api ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!