Home

Cara Membuat Creamy Chicken Butter Cepat 21 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Creamy Chicken Butter di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Creamy Chicken Butter yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Creamy Chicken Butter - velavinkabakery.com

21 Ingredients of Resepi Creamy Chicken Butter

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Creamy Chicken Butter ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 21 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan perapan.
  2. Sedia 300 g - Ayam(boneless) potong cube.
  3. Sedia 1 - biji telur.
  4. Sedia 1 tsp - Serbuk kunyit.
  5. Sedia 100 g - Tepung bestari.
  6. Sedia - Garam secukupnya.
  7. Sedia 1/2 tsp - Lada putih.
  8. Sedia 1/2 tsp - garam.
  9. Sedia - Minyak secukupnya untuk mengoreng.
  10. Sedia - Butter sauce.
  11. Sedia 30 g - Butter.
  12. Sedia 1 tin - susu cair/susu segar.
  13. Sedia 5 ulas - Bawang Putih*.
  14. Sedia 1 - biji Bawang Holland*.
  15. Sedia 3 - biji Chili padi/boleh tambah mengikut selera*.
  16. Sedia 3 batang - chili merah*.
  17. Sedia 1 keping - keju.
  18. Sedia 2 - tangkai Daun kari.
  19. Sedia 1/2 - Serbuk kari.
  20. Sedia - Garam /serbuk perasa.
  21. Sedia 3 - .

4 Cara Penyediaan Creamy Chicken Butter

Dah ada 21 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Creamy Chicken Butter pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Masukan isi ayam yang dah di potong cube bersama semua bahan perapan tadi dan gaul merata. Panaskan minyak dan goreng ayam yang dah di celup telur and salut tepung tadi (deep fried sampai garing). Bila ayam dah garing boleh angkat dan toskan..
  2. Kemudian potong potongkan bahan yang bertanda (*). Panaskan butter dalam kuali, kemudian tumis bawang, chili dan daun kari. Setelah itu tuangkan susu cair kalau nak berkuah tuang banyak sikit. Yang suka kering boleh kurangkan susu.
  3. Kacau susu tadi bersama bahan tumisan lain, kemudian masukan serbuk kari, garam/secukup rasa. Boleh jugak masukan keju waktu ini tapi saya lagi suka masukan last sekali sebab nak dia lagi creamy. Dah kacau merata boleh masukan ayam yang dah di Goreng tadi. Gaulkan kemudian masukan sekeping keju, kalau suka lagi banyak keju boleh tambah lagi tapi sekeping sudah memadai pada saya. Dah tu gaul dan biarkan keju melted seketika dan tutup api..
  4. Creamy Chicken Butter is done..boleh hidangkan bersama nasi panas atau bersama pasta.😋Bolehlah mencuba ya 😉.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Creamy Chicken Butter ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!