Home

Cara Memasak RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING Enak 29 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi pulut kuning rendang ayam dan rendang daging adalah gandingan yang sangat sedap dan sesuai disajikan untuk majlis apa saja atau dimakan sendiri di rumah. Keenakan pulut dan rendang terbukti menyelerakan apabila sering menjadi pilihan ramai untuk hidangan atau dibuat gubahan. Saya pernah beli Pulut Kuning dan Rendang yang dijual oleh Zarina Zainuddin.

RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING - velavinkabakery.com Tunggukan bila saya update blog untuk resepi dan juga video penyediaannnya. Pulut kuning dan rendang ayam /daging. Bahan utama Pulut Kuning Periuk Noxxa.

29 Bahan - Bahan Resepi RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 29 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Tumis.
  2. Sedia 3 - biji bawang besar.
  3. Sedia 1 - labu bawang putih.
  4. Sedia 4 - biji kunyit hidup.
  5. Sedia 2 inchi - halia.
  6. Sedia 1 1/2 - lnchi lengkuas.
  7. Sedia 5-6 batang - serai.
  8. Sedia 30 - btg cili kering.
  9. Sedia 1 - sudu ketumbar.
  10. Sedia 1 - sudu jintan manis.
  11. Sedia 3 - paket serbuk rendang babas.
  12. Sedia - Bahan Perangat Bau.
  13. Sedia 3 - btg kayu manis.
  14. Sedia 4 keping - bunga lawang.
  15. Sedia 4-6 - biji buah pelaga.
  16. Sedia 4 - biji bunga cengkih.
  17. Sedia - Bahan Pelemak Cara.
  18. Sedia 2 kotak - santan kara.
  19. Sedia 3 - paket kecil kerisik (nenek kata klo nak lg sedap tmbh bnyk sikit kerisik).
  20. Sedia - Bahan Pembangkit Selera.
  21. Sedia 10-15 helai - daun limau purut (dibuang tulang tengah).
  22. Sedia 3 helai - daun kunyit (hiris).
  23. Sedia 3 keping - asam keping.
  24. Sedia - Bahan Penyedap Rasa.
  25. Sedia - garam,.
  26. Sedia - gula,.
  27. Sedia - cukup rase,.
  28. Sedia - aji (optional),.
  29. Sedia 1/2 - biji gula melaka.

Resipi Pulut Kuning dan Rendang Daging yang sangat mudah dan memang sedap. Sesuai dijadikan hidangan buat tetamu yang datang beraya. Pulut kuning dan rendang sememangnya kombinasi yang cukup enak. Sesuai sangat dihidangkan buat tetamu yang datang beraya di rumah.

7 Step by Step RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING

Dah ada 29 bahan di atas? Mari tengok cara membuat RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. 1. panaskan minyak dan masokkan bahan perangat bau sampai naik bau..
  2. 2. kemudian masokan bahan tumis dan tumis sehinga garing dan naik minyak(hati2 minyak merecik2 hawau😂).
  3. 3. masokkan asam keping,gula merah dan kerisik. (time ni if nak masok bahan penyedap rase pun bole sbb bg serap kat ayam pasni).
  4. 4. masokkan ayam dan gaul rata dan tgk ayam da agak masak, campakkan daun limau..
  5. 5. kemudian masokkan santan dan gaul rata sehingga sebati. (kuah rendang mengikut selera anda if nak kering tunggu sehinga kering if nak basah2 acah kuah pekat2 gitu boleh la tutup api time da likat.).
  6. 6. sebelum tutup api ejas la rasa dan letak daun kunyit yg telah dihiris.
  7. 7. RENDANG AYAM issss doneee ✅.

Seperti cara membuat rendang padang yang lain, cara membuat rendang ayam juga menggunakan bahan dan bumbu rendang yang umum, seperti santan kental dari perasan buah kelapa, beberapa rempah khas Indonesia dan yang lainnya. Memang kita bisa membuatnya dengan menggunakan. Apa benar kuning telur punya khasiat untuk kucing? ⏩ Simak ulasan lengkapnya berikut ini. ✅ Kandungan, ✅ Manfaat Kuning Telur. Kucing yang sehat dan bugar tentunya menjadi impian para pemilik kucing. Resepi pulut kuning yang tak susah sangat untuk dimasak.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!