Home

Resepi Butter Chicken Simple dan Sedap Cepat 10 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Butter Chicken Simple dan Sedap di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Butter Chicken Simple dan Sedap yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Butter Chicken Simple dan Sedap - velavinkabakery.com

10 Bahan - Bahan Resepi Butter Chicken Simple dan Sedap

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Butter Chicken Simple dan Sedap ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Butter (1/3).
  2. Sedia - Susu full cream (1kotak kecil, 200 ml).
  3. Sedia Daun - kari (5-8 helai).
  4. Sedia - Cili padi 3 batang (Hijau/Merah) - Potong kecil-kecil.
  5. Sedia - Bawang putih 5 ulas (cincang halus-halus).
  6. Sedia - Susu cair (2 sudu makan - optional).
  7. Sedia - Ayam bahagian dada.
  8. Sedia - Tepung bestari.
  9. Sedia - Garam.
  10. Sedia - Tepung jagung yang dibancuh.

8 Cara Memasak Butter Chicken Simple dan Sedap

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Butter Chicken Simple dan Sedap pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Potong ayam dada kepada saiz dadu, kemudian gaulkan dengan tepung bestari dan goreng sehingga warna keperangan. Kemudian angkat dan ketepikan.
  2. Kemudian, cincang halus halus bawang putih dan cili padi.
  3. Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau..
  4. Masukkan susu full cream 200 ml.
  5. Masukkan sedikit susu cair agar rasa lebih berlemak dan manis (optional).
  6. Masukkan sedikit air tepung jagung yang telah dibancuh untuk mendapatkan tekstur yang lebih likat.
  7. Perasakan dengan garam atau gula sehingga mendapat rasa yang ideal.
  8. Kemudian masukkan ayam yang telah digoremg tadi.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Butter Chicken Simple dan Sedap ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!