Home

Resepi Ayam opor my mom recipe Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam opor my mom recipe di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam opor my mom recipe yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. I started to learn how to cook Indonesian food and this one is a keeper. It's a mild chicken curry style dish that is a fav among kids here. My sister-in-law gave me this recipe and it turned out pretty good the first time I tried.

Ayam opor my mom recipe - velavinkabakery.com Opor ayam is very mild compared to many Indonesian dishes. It has no chilies, making this dish very children friendly. For more recipes related to Opor Ayam checkout Chicken Tetrazini, Kolhapuri Chicken, Chicken Makhani, Chicken Chettinaad.

14 Bahan - Bahan Resepi Ayam opor my mom recipe

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam opor my mom recipe ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1/2 - ekor ayam.
  2. Sedia 8 ulas - bawang merah /1 biji bawang besar.
  3. Sedia 5 ulas - bawang putih.
  4. Sedia 3 - biji buah keras.
  5. Sedia - Halia 1 inci dihiris halus.
  6. Sedia 1 - inci lengkuas di ketuk.
  7. Sedia 1 cm - kunyit atau 1 s/k serbuk kunyit (x letak x pe jd mcm kurma).
  8. Sedia 1 - s/b Serbuk ketumbar.
  9. Sedia 2 kotak - kecik santan.
  10. Sedia 2 helai - Daum salam.
  11. Sedia 2 helai - daun limau.
  12. Sedia 2 batang - serai di ketuk.
  13. Sedia - Garam secukup rasa.
  14. Sedia Sedikit - lada hitam.

Unlike many other Indonesian dishes, opor ayam is mild and chili free, making this dish a perfect introduction to Indonesian dishes. The look of this recipe is similar to curry but actually different, although it also use many spices. Eaten with rice or lontong or ketupat. Note: The term sautee is actually not sautéing.

4 Cara Penyediaan Ayam opor my mom recipe

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam opor my mom recipe pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Sediakan bahan2. Bawang merah bawang putih dan buah keras di haluskan / diblender..
  2. Tumis bahan yg dihaluskan tadi sehingga naik minyak. Masukkan daun salam daun limau serai lengkuas serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam di kacau sebentar lalu masukkan ayam serta sedikit air..
  3. Kacau sehingga setengah masak lalu masukkan santan boleh masukkan air sedikit jika santan pekat ye...
  4. Masak sehingga naik minyak betul2 masak boleh la dihidangkan.

It is something similar to sautéing but with higher temperature. Opor ayam merupakan salah satu menu yang wajib ada ketika Lebaran. Biasanya, hidangan yang populer di Nusantara ini juga disajikan bersama Kuah opor yang terbuat dari campuran santan membuatnya terasa gurih dan lezat. Selain itu, opor ayam juga memiliki aroma khas yang berasal. Nah opor ayam yang resepnya saya bagikan hari ini sebenarnya pun sama dengan resep opor ayam a la my Mom yang pernah saya posting pada link disini.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam opor my mom recipe ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!