Home

Cara Memasak Puteri Mandi Sedap 8 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Puteri Mandi di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puteri Mandi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Puteri Mandi - velavinkabakery.com

8 Ingredients of Resepi Puteri Mandi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puteri Mandi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - paket tepung pulut.
 2. Sedia 1/2 - cwn tepung beras.
 3. Sedia 2 1/2 - cwn air pandan.
 4. Sedia 1 - bj Kelapa parut muda.
 5. Sedia - Segenggam gula melaka(suka manis boleh tambah).
 6. Sedia 1 - sk garam.
 7. Sedia 4 - cwn air (tuk merbus).
 8. Sedia 2 - cwn air (tuk air gula).

4 Cara Membuat Puteri Mandi

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puteri Mandi pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Campurkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan.Gaul hingga sebati dan ketepikan..
 2. Setelah itu, bentukkan doh dalam bentuk bulat-bulat kecil kemudian penyetkan ditengahnya supaya leper..
 3. Didihkan 4 cwn air, setelah membentuk kuih, masukkan ke dlm air mendidih, sehingga masak. Kuih akan terapung bila dah masak, angkat..
 4. Masak, air, gula melaka, masak semua biar larut.. Kemudian brulah masukkan kelapa parut.. Biar seketika.. Lalu masukkan kuih tadi, kacau rata..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puteri Mandi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!