Home

Cara Membuat Tom yum ayam kegemaran my ma Cepat 21 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Tom yum ayam kegemaran my ma di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Tom yum ayam kegemaran my ma yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi atau resep tomyam (tom yum) ayam ini menunjukkan cara-cara menyediakan dan membuat serta memasak tomyam ayam yang mudah dan sedap. Jom kawenkan dua perisa MAGGI® kegemaran anda dalam satu periuk. Klik untuk resipi kelazatan berganda di.

Tom yum ayam kegemaran my ma - velavinkabakery.com Semua tom yum di sini dijamin fresh dan hangat karena disajikan dalam panci kecil dibawahnya. Ayam Tolping atau Ayam Tolak Pinggang Daeng Kio kini tengah digemari warga Gowa, Sulawesi Selatan. Berbahan dasar ayam kampung yang dibumbui dengan olahan rahasia turun temurun sesungguhnya ayam tolping adalah kuliner yang sudah lama menjadi makanan khas kabupaten Gowa.

21 Bahan - Bahan Resepi Tom yum ayam kegemaran my ma

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Tom yum ayam kegemaran my ma ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 21 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan tumis (mayang).
  2. Sedia 1/2 - biji bawang besar holand.
  3. Sedia 3 - hiris lengkuas.
  4. Sedia 2 ulas - bawang putih diketuk.
  5. Sedia 4 - biji cili padi dibelah.
  6. Sedia 2 batang - serai dititik.
  7. Sedia 2 sudu makan - minyak masak.
  8. Sedia - Ayam dipotong kecil-kecil.
  9. Sedia 2 1/2 cawan - air biasa.
  10. Sedia 3 helai - daun limau purut dikoyak.
  11. Sedia 2 - biji tomato (1 biji di belah dadu 1 biji dibelah 4).
  12. Sedia 2 sudu makan - pest tom yum.
  13. Sedia 2 sudu makan - sos ikan.
  14. Sedia 1/2 sudu makan - gula untuk melemakkan rasa.
  15. Sedia 1 sudu makan - meggi cukuprasa.
  16. Sedia 1/3 batang - lobak merah.
  17. Sedia 1 cawan - bunga kubis.
  18. Sedia 1/2 cawan - baby jagung.
  19. Sedia 1 - biji limau diambil airnya.
  20. Sedia Daun - ketumbar (lupa beli).
  21. Sedia 1 - biji bawang besar holand.

Authentic, Amazing & Affordable Thai Food. Pasang aplikasi Online Radio Box yang percuma dan dengar stesen radio kegemaran anda secara dalam talian - di mana jua anda berada! Gunakan carian untuk mencari radio internet kegemaran anda atau cuma pilih sesuatu yang baharu yang menarik minat anda. Masakan berasaskan ayam memang menjadi kesukaan ramai.

4 Cara Membuat Tom yum ayam kegemaran my ma

Dah ada 21 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Tom yum ayam kegemaran my ma pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Masukkan minyak lalu tumiskan bahan tumisan, kecuali daun limau purut sehingga wangi..
  2. Seterusnya masukkan air biarkan air mendidih, dah mendidih masukkan ayam bersama lobak merah dan tomato didadukan..
  3. Selepas itu bila ayam dah setengah masak, masukkan pest tom yum dan biarkan mendidih lagi seterusnya masukkan gula, cukuprasa, sos ikan dan daun limau purut..
  4. Akhir sekali masukkan air asam limau, sesuaikan rasa dahulu jika tawar masukkan sos ikan, seterusnya masukkan bunga kubis, baby jagung dan bawang holand serta tomata biarkan mendidih sebentar terus matikan api..

Ayam masak merah bukan hanya enak dimakan dengan nasi putih malah lebih berselera dimakan dengan nasi tomato. Kegemaran membaca; sebuah kebahagiaan." ― Goenawan Mohamad. IGCSE Malay oral (Makanan kegemaran saya). Selain daripada nasi lemak, saya sukan makan mee kari ayam kerana pedas dan lazat. Biasanya, saya dan keluarga saya akan pergi ke sebuah restoran yang sangat terkenal yang bernama Ali Kari.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Tom yum ayam kegemaran my ma ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!