Home

Resepi LONTONG MEMORIES­čśó Enak 27 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi LONTONG MEMORIES­čśó di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan LONTONG MEMORIES­čśó yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Terima kasih sudah menonton, dan untuk mendukung channel ini bisa klik tombol subscribe dan aktifkan lonceng agar tidak ketinggalan kreasi-kreasi lainya. Lontong is an Indonesian dish made of compressed rice cake in the form of a cylinder wrapped inside a banana leaf, commonly found in Indonesia, Malaysia and Singapore. Contextual translation of "lontong" into English.

LONTONG MEMORIES­čśó - velavinkabakery.com Wan's got a face that scares everyone away before he can really become friends with anyone.

27 Ingredients of Resepi LONTONG MEMORIES­čśó

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat LONTONG MEMORIES­čśó ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 27 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Nasi Impit.
  2. Sedia 3 - bungkus nasi impit.
  3. Sedia 3 liter - air.
  4. Sedia - Bahan goreng.
  5. Sedia 1 - bungkus tempe.
  6. Sedia 1 - mangkuk sederhana isi ayam.
  7. Sedia 5 - biji kentang.
  8. Sedia - Kuah lodeh.
  9. Sedia 1 - sudu besar udang kering.
  10. Sedia 1 - sudu kecil serbuk kunyit.
  11. Sedia - Sekotak kecil santan.
  12. Sedia 1 cawan - santan cair.
  13. Sedia 4 cawan - air.
  14. Sedia 12 - biji cili padi.
  15. Sedia 1 keping - asam keping.
  16. Sedia 1 batang - serai.
  17. Sedia 1 - inci belacan.
  18. Sedia 1 - sudu besar gula.
  19. Sedia 1 - sudu besar garam.
  20. Sedia - Sayur.
  21. Sedia 10 batang - kacang buncis.
  22. Sedia 1 batang - karet.
  23. Sedia 10 batang - jagung muda.
  24. Sedia 1/4 - belah kobis.
  25. Sedia - Kuah kacang.
  26. Sedia 1 - bungkus kecil kuah kacang segera.
  27. Sedia 1/2 cawan - air.

6 Cara Penyediaan LONTONG MEMORIES­čśó

Dah ada 27 bahan di atas? Mari tengok cara membuat LONTONG MEMORIES­čśó pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Rebuskan nasi impit bersama air hingga masak. Toskan dan setelah sejuk potongkan dadu nasi impit..
  2. Bahan masakan. Potong nipis tempe lalu gaulkan dengan sedikit garam. Potong dadu ubi kentang dan isi ayam. Gorengkan semuanya sampai garing. Semasa menghidang kuah lodeh dan nasi impit, bahan goreng boleh dimakan bersama bagi menaik rasa..
  3. Tumbukkan cili padi, belacan dan udang kering hingga lumat. Titikkan serai. Masukkan bahan tumbuk dan serai bersama santan cair ke dalam periuk lalu gaulkan rata sehingga mendidih. Masukkan pula sayur-sayuran yang telah dipotong memanjang..
  4. Gaulkan rata dan biarkan masak sampai keluar air sayur. Masukkan pula air lalu gaulkan rata dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan fucuk dan soon yang telah direndam terlebih dulu. Gaulkan sebati..
  5. Masukkan santan pekat dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan pula gula, asam keping dan garam. Gaulkan lagi biarkan masak selama 5 minit atau sehingga masak. Kuah siap untuk dihidangkan..
  6. Masukkan kuah kacang segera ke dalam kuali bersama air lalu gaulkan rata. Masakkan hingga pekat. Kuah kacang dihidangkan bersama kuah lodeh. Selamat mencuba guys ­čśŹ.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi LONTONG MEMORIES­čśó ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!