Home

Cara Membuat Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah Cepat 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Seekor Ayam (di potong kecil).
 2. Sedia 3 - biji Bawang Besar (di mayang).
 3. Sedia 2 - inci halia (potong memanjang).
 4. Sedia 1 - sudu kecil Lada Hitam (di tumbuk halus).
 5. Sedia 4 - biji kentang (di potong 4).
 6. Sedia - Kicap (ikut suka masin @ lemak manis).
 7. Sedia - Garam secukup rasa.

5 Cara Membuat Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Ayam di bersihkan dan dipotong kecil.
 2. Mayang Bawang Besar, Potong halia memanjang & tumbuk lada hitam..
 3. Kupas kentang, potong 4 & bersihkan..
 4. Masukkan semua bahan-bahan di atas kedalam periuk. Tambah sedikit minyak & air (untuk megelakkan ayam melekat semasa memasak). Hidup kan api & masak semua bahan sehingga ayam & kentang empuk..
 5. Setelah ayam & kentang empuk masuk kan kicap & garam secukup rasa. Masak sehingga kuah agak pekat & siap untuk di hidang kan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Kicap Black Pepper Bonda Rahmah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!