Home

Cara Membuat Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak Cepat 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak - velavinkabakery.com

8 Ingredients of Resepi Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Ayam (Dada, potong kecil).
 2. Sedia 1-2 - bj Bawang besar.
 3. Sedia 2 - inci Halia Muda.
 4. Sedia 1 - inci Kunyit Hidup.
 5. Sedia 1 - sb Lada Hitam.
 6. Sedia - Air Asam Jawa.
 7. Sedia - Garam.
 8. Sedia - Minyak.

4 Cara Membuat Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Isi dada ayam lumurkan garam kunyit digoreng separuh masak kemudian ditoskn minyak..
 2. Buang minyak tinggalkan dalam sesenduk je. Tumiskan kesemua hirisan bawang besar, halia muda dan kunyit hidup tadi sehingga naik bau.
 3. Bila dah naik bau masukkan garam, lada hitam yg ditumbuk kasar dan air asam jawa, masak sehingga air sedikit kering (sukatan air ikut suka).
 4. Bila semua dah sebati dan dah secukup rasa boleh masukkan ayam. Gaul mesra dan tutup api. sedia dihidang. Selamat mencuba !.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Halia Blackpepper #MunahMasak ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!