Home

Cara Memasak Ayam Masak Blackpepper Mudah 14 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Masak Blackpepper di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Blackpepper yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Masak Blackpepper - velavinkabakery.com

8 Bahan - Bahan Resepi Ayam Masak Blackpepper

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Blackpepper ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - ekor ayam sedang.
  2. Sedia 2 - ketul ubi kentang.
  3. Sedia 2 - sudu sos lada hitam.
  4. Sedia 1 - labu bawang besar.
  5. Sedia 1 - labu bawang putih.
  6. Sedia 1 - sudu besar serbuk lada hitam.
  7. Sedia 2 - ketul pati ayam knor.
  8. Sedia - Gula, garam secukup rasa.

14 Cara Memasak Ayam Masak Blackpepper

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Blackpepper pula. Simple saja cuma 14 langkah.

  1. Sediakan bahan2 di atas..
  2. .
  3. Blend bawang putih, bawang merah, kiub knor, sos lada hitam kimball bersama sedikit air panas..
  4. Panaskan minyak, tumis bahan yg diblen tadi..
  5. Masukkan ayam..
  6. .
  7. Balik2kan ayam supaya ia sebati dgn rempah yg diblen tadi..
  8. Tutup multi cooker dan set pada tahap low selama 15 minit..
  9. Setelah air agak kering, taburkan serbuk lada hitam atas ayam tersebut. Balik2kan agar sebati..
  10. Masukkan kentang yang telah dipotong2..
  11. Biarkan sehingga ayam dan kentang tersebut masak..
  12. Angkat. Hidangkan..
  13. Siap.... makanlah dgn nasi putih. Juga boleh dimakan begitu sahaja. Menu ini sesuai utk yg diet. Kenyang tanpa nasi..
  14. SELAMAT MENCUBA....

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Blackpepper ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!