Home

Cara Memasak Ayam Percik Air Friyer Cepat 18 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Percik Air Friyer di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Percik Air Friyer yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Percik Air Friyer - velavinkabakery.com

18 Ingredients of Resepi Ayam Percik Air Friyer

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Percik Air Friyer ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 18 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Perapan ayam.
 2. Sedia 1 - biji bawang bawah besar.
 3. Sedia 1 - inch halia.
 4. Sedia 3 ulas - bawang putih.
 5. Sedia - Sebatang serai.
 6. Sedia - Garam.
 7. Sedia - Gula 2 sudu besar.
 8. Sedia - Serbuk kunyit.
 9. Sedia - Kuah percik.
 10. Sedia 1 - sebiji bawang besar.
 11. Sedia 1 batang - serai.
 12. Sedia 1 - inch halia.
 13. Sedia 10 - tangkai cili kering.
 14. Sedia 4 ulas - bawang putih.
 15. Sedia - Santan kotak kecik / santan pekat.
 16. Sedia - Gula 3 sudu.
 17. Sedia 1-3 keping - Asam keping.
 18. Sedia - Garam.

3 Cara Penyediaan Ayam Percik Air Friyer

Dah ada 18 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Percik Air Friyer pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Perapan ayam. Kisar bawang besar + serai + halia kemudian masuk kan kedalam bekas bersama ayam yang telah di cuci. Tabur kan kunyit serbuk, dan gaul. Masuk kan gula dan garan untuk perasa lebih kan gula untuk manis kan perapan.. perap selama 1-2 jam.
 2. Kuah percik. Kisar bawang besar + halia + serai + bawang putih + cili kering. Kemudian tumis di dalam kuali selepas itu masuk kan garam gula dan asam keping.. bancuh sedikit santan dengan air kemudian masuk kan kedalam kuah.perasa kan dan biar mendidih.
 3. Cara membakar ayam dengan air friyer. Suhu 180-190 bakar selama 20 minit kemudian ambil kuah percik celup kan ayam kedalam kuah percik dan bakar lagi dalam 5 minit, selepas itu sapu kuah kepada ayam dan bakar lagi selama 5 minit.. untuk ayam yang lebih sedap kuah percik ni di sapu lagi semasa hidang...

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Percik Air Friyer ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!