Home

Cara Memasak Moii MokSu Tie Cepat 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Moii MokSu Tie di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Moii MokSu Tie yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Moii MokSu Tie - velavinkabakery.com

11 Ingredients of Resepi Moii MokSu Tie

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Moii MokSu Tie ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 250 gm - beras Bubur Nasi.
 2. Sedia 750 ml - air.
 3. Sedia 1 keping - Ayam (bhgian dada).
 4. Sedia 1 - biji bawang besar.
 5. Sedia 2 sudu teh - garam.
 6. Sedia 1 sudu teh - serbuk pati ayam.
 7. Sedia - Hiasan.
 8. Sedia 100 gm - Bee Hoon.
 9. Sedia 2 - tangkai daun bawang (potong halus).
 10. Sedia 200 gm - ikan Bilis.
 11. Sedia 2 - biji Telor Masin.

4 Cara Memasak Moii MokSu Tie

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Moii MokSu Tie pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Cuci Beras(khas untuk buat bubur nasi) masak seperti kita masak nasi biasa cuma lebih kan air 3-4 kali ganda (beras 1:3 air).
 2. Rebus ayam + air (untuk kuah) Camporkan bawang besar yg telah dimayang. Mendidih masokkam garam. Boleh laa dituang kuah kedalam mangkok.Isi Bubur Nasi yg direbus tadi. Hiasan dgn hiasan sampingan.
 3. Angkat isi ayam. Siat siat kan..
 4. Hiasan :Bee hoon digoreng. Masokkan kedalam bekas kedap udara. Ikan Bilis digoreng.Telor Masin direbus. Daun Bawang dihiris halus..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Moii MokSu Tie ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!