Home

Resepi Dragon Fruit & Longan Pudding Enak 5 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Dragon Fruit & Longan Pudding di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Dragon Fruit & Longan Pudding yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Dragon Fruit & Longan Pudding - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Dragon Fruit & Longan Pudding

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Dragon Fruit & Longan Pudding ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - bungkus Agar-agar.
 2. Sedia 150 gm - Gula pasir.
 3. Sedia 600 ml - Air.
 4. Sedia 200 ml - Susu Penuh Krim.
 5. Sedia 50 ml - Susu pekat manis.
 6. Sedia 100 gm - Longan, keluarkan bijinya.
 7. Sedia 2 - biji Buah Naga.

5 Cara Penyediaan Dragon Fruit & Longan Pudding

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Dragon Fruit & Longan Pudding pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Cuci bersih buah naga, kemudian dibelah menjadi 2 bahagian, dan korek daging buahnya dengan menggunakan baller tembikai Ketepikan.
 2. Sediakan periuk, masukkan gula pasir, air dan agar-agar, kacau rata dengan menggunakan pemukul telur sehingga mendidih, dengan menggunakan api sederhana.
 3. Setelah mendidih, padamkan api kemudian teruskan mengacau sehingga wapnya hilang (kira-kira 3 minit). Kemudian masukkan susu penuh krim dan susu pekat manis, gaul sehingga bercampur rata.
 4. Tuangkan cecair agar-agar ke dalam kulit buah naga dengan perlahan-lahan, dan masukkan buah naga dan longan ke dalamnya. Ulang sehingga selesai. Biarkan puding sampai sejuk dan menjadi keras/set. Selepas itu masukkan puding ke dalam peti sejuk untuk lebih kurang 2 jam.
 5. Keluarkan Puding dari peti sejuk, kemudian dipotong-potong dan hidangkan Puding dalam keadaann sejuk. Nikmatilah...😚😚😚.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Dragon Fruit & Longan Pudding ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!