Home

Cara Membuat Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan) Enak 6 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan) - velavinkabakery.com

6 Ingredients of Resepi Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 2 cawan - tepung gandum.
 2. Sedia 1 cawan - gula.
 3. Sedia Sedikit - garam.
 4. Sedia 2 kotak - kecil santan.
 5. Sedia 3 cawan - air.
 6. Sedia Sedikit - pewarna merah.

5 Cara Penyediaan Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan)

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan) pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan sebatikan..
 2. Tambah air dalam adunan. Saya guna mixer. Putar sampai gula hancur. Bila gula dah hancur baru ditambah santan. Dan sebatikan..
 3. Bagi kepada dua bekas. Satu letak pewarna merah or hijau pun boleh kalau nak. Satu lagi biar putih..
 4. Panaskan pengukus terlebih dahulu selama 10 minit. Loyang kuih sapukan minyak masak sikit utk anti lekat nanti bila nak potong..
 5. Setiap lapisan kalau boleh guna bekas/ cawan or senduk yg sama saiz agar sama tebal. setiap lapisan dikukus selama 5 minit.. baru tambah lapisan seterusnya.. dan lapisan terakhir kukus 15 minit. Siap. Biarkan sejuk..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kuih Lapis Tepung Gandum Sahaja. Sedap! (Sukatan Cawan) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!