Home

Cara Membuat Bubur Nasi Mudah 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bubur Nasi di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Nasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Nasi - velavinkabakery.com

11 Bahan - Bahan Resepi Bubur Nasi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Nasi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 2 cawan - beras.
 2. Sedia 6 cawan - air.
 3. Sedia 1 - sudu kecil garam.
 4. Sedia 1 helai - daun pandan.
 5. Sedia 1 batang - serai.
 6. Sedia - Aksesori.
 7. Sedia 200 gram - ikan talang.
 8. Sedia 2 batang - cili kering.
 9. Sedia 100 gram - lobak masin.
 10. Sedia 1 - biji telur ayam.
 11. Sedia 3 - biji telur masin.

3 Step by Step Bubur Nasi

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Nasi pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Basuhkan beras. Masukkan air dan garam. Pandan disimpulkan dan serai dititikkan. Sekalikan dengan beras. Gunakan pressure cooker mode porridge..
 2. Untuk aksesori: cili kering dihiris halus. Lobak masin dipotong dadu. Goreng kan cili kering, lobak masin dan telur ayam. Sementara itu rebus Telur masin..
 3. Siap semua. Sedia dihidangkan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Nasi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!