Home

Resepi Puding Caramel creamy kurang manis Sedap 5 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Puding Caramel creamy kurang manis di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Caramel creamy kurang manis yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Video kali ini saya kongsikan resepi Puding Kastard Koktail yang dicipta sendiri. Resepi ini saya dapat idea semasa jamuan pot luck di tempat kerja. Resepi kali ini ialah Puding Karamel atau caramel pudding.

Puding Caramel creamy kurang manis - velavinkabakery.com Oke, mungkin kurang tepat jika hujan-hujan dan dingin-dingin seperti ini saya justru menyuguhkan puding karamel yang sejuk ini. Lihat juga resep Custard puding caramel enak lainnya. Resep caramel puding merupakan salah satu resep puding sederhana yang lezat.

9 Ingredients of Resepi Puding Caramel creamy kurang manis

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Caramel creamy kurang manis ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - ■bahan2 puding■.
  2. Sedia 1 tin - Susu sejat carnation.
  3. Sedia - Vanilla essence 2 penutup.
  4. Sedia 1 cawan - Fresh milk.
  5. Sedia 4/5 - biji telur.
  6. Sedia 4 - sudu gula.
  7. Sedia - ■bahan2 gula hangus■.
  8. Sedia 2 - sudu besar air.
  9. Sedia 5 - sudu besar gula.

Puding tidak selalu identik dengan rasa manis. Resep puding jagung manis tanpa santan ini menggunakan bahan sederhana. Selain itu cara bikin puding jagung ini juga sangat praktis tanpa ribet. Creamy Caramel Flan is an easy custard dessert recipe made with milk and so popular in many parts of the world: Europe.

5 Cara Memasak Puding Caramel creamy kurang manis

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Caramel creamy kurang manis pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Sediakan loyang dahulu.
  2. Masak gula hangus sehingga keperangan dan tambah kan air sehingga cair. Sebaik shj cair, cepat2 tuang ke dalam loyang dan ratakan.
  3. Campurkan kesemua bahan2 puding sehingga sekata.
  4. Tapis dah tuangkan ke dalam loyang.
  5. Kukus selama 45min-1jam. Untuk menghidang, biarkan sejuk di room temperature selama 1/2 jam, dan siap..

Gandingan puding perisa vanila yang silky smooth bersama sos gula hangus yang pahit manis memang sangat nikmat. Tetapi kebanyakan resepi puding karamel menggunakan telur yang akan menghasilkan bau hanyir jika tidak disediakan dengan betul. Puding Custard Caramel atau Creme Caramel atau Caramel Flan adalah puding susu yang sangat lembut dengan saus karamel cair yang pekat. Aku memilih untuk tidak menggunakan susu kental manis, karena males beli lagi ke toko, hahaha. Bahan Creme Caramel ini terdiri dari gula, telur, dan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Caramel creamy kurang manis ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!