Home

Resepi Bubur Nasi Ayam Enak 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bubur Nasi Ayam di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Nasi Ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Nasi Ayam - velavinkabakery.com

11 Bahan - Bahan Resepi Bubur Nasi Ayam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Nasi Ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahan Bubur :.
 2. Sedia - Isi ayam.
 3. Sedia 1 cawan - beras.
 4. Sedia 6 cawan - air (ikut citarasa).
 5. Sedia Sedikit - garam.
 6. Sedia 1 - kiub ayam.
 7. Sedia - Bahan Garnish :.
 8. Sedia - Telur masin.
 9. Sedia Daun - ketumbar.
 10. Sedia - Ikan bilis goreng.
 11. Sedia - Emping cili.

4 Cara Membuat Bubur Nasi Ayam

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Nasi Ayam pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan..
 2. Masak beras dengan air dan kiub ayam. Sukatan air mengikut citarasa. Kalau nak berkuah lebihkan air dan begitu juga sebaliknya..
 3. Masukkan isi ayam. Masak sehingga nasi dan isi ayam mendidih dan masak sempurna. Tutup api dan sejukkan seketika sebelum dihidang..
 4. Bubur nasi tu boleh dihidang bersama-sama telur masin, ikan bilis goreng, daun ketumbar dan emping cili. Selamat mencuba ☺️.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Nasi Ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!