Home

Resepi Mee Kari Kuah Udang (Mi) Mudah 28 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Mee Kari Kuah Udang (Mi) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Mee Kari Kuah Udang (Mi) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Sehingga kini, mee kari semestinya menjadi pilihan rakyat Malaysia kerana rasanya yang pedas berlemak, digabungkan dengan rasa kenyal mi. Sebelum kita mula memasak, kita akan buat stock air udang. Inilah petua untuk menjadikan kuah sedap.

Mee Kari Kuah Udang
(Mi) - velavinkabakery.com Kali ini kami nak bagi mee kari resepi istimewa khas untuk anda buat dengan beberapa tips istimewa. There aren't enough food, service, value or atmosphere ratings for Restoran Mee Kari Udang Galah, Malaysia yet. Then when i come udang galah dont have saiz XLL just have saiz L XL.

28 Bahan - Bahan Resepi Mee Kari Kuah Udang (Mi)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Mee Kari Kuah Udang (Mi) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 28 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Kisar:.
  2. Sedia 5 - biji bawang besar merah.
  3. Sedia 5 ulas - bawang putih.
  4. Sedia 3 - inci halia.
  5. Sedia 1/2 cawan - ikan bilis.
  6. Sedia 1/2 cawan - udang segar.
  7. Sedia - Bahan Tumis.
  8. Sedia - Kayu manis,bunga lawang,biji pelaga.
  9. Sedia - Minyak.
  10. Sedia - Bahan kisar.
  11. Sedia 4 - sb serbuk kari daging.
  12. Sedia 1 - sb serbuk kari ikan.
  13. Sedia 3 - sb cili kering kisar.
  14. Sedia 3 batang - serai diketuk.
  15. Sedia - Semangkuk isi ayam dipotong kecil.
  16. Sedia - Bahan Celur/rebus.
  17. Sedia 4-5 - peket mee kuning.
  18. Sedia - Sawi.
  19. Sedia - Taugeh.
  20. Sedia - Telur.
  21. Sedia - Kerang (optional).
  22. Sedia - Bahan Campuran dan kuah.
  23. Sedia 3 - peket fish ball.
  24. Sedia 2 - peket fish cake.
  25. Sedia 2 - peket tauhu bulat.
  26. Sedia 1 kg - santan.
  27. Sedia 2 - sb asam jawa dibancuh dgn air.
  28. Sedia - Garam, gula secukup rasa.

Dah pun siap kuah mee kari kita. Sekarang bolehlah kita sediakan bahan-bahan Adoi kak.sedapnya mee kari akk. tp mcm mee rebus udang pun ia jugak ye.sbb pakai stok udang.apapun terima sy google resipi mi kari terjumpa blog ni dulu. terus nak buat mi kari resipi untuk rumah terbuka raya. Resepi Mee Kari Special yang menggabungkan rasa dari ayam dan seafood. Satu lagi rahsia kesedapan mee kari ni ialah kita bancuh rempah kari bersama sedikit serbuk cili supaya dapat memberikan rasa pedas dan tidak muak kepada kuah, dan juga ia memberikan warna kuah yang.

5 Cara Membuat Mee Kari Kuah Udang (Mi)

Dah ada 28 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Mee Kari Kuah Udang (Mi) pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Sediakan bahan kisar..
  2. Tumiskan rempah dan bahan kisar,cili kering kisar,serbuk kari dan serai sehingga pecah minyak. Masukkan gula. Masukkan ayam sekejap..
  3. Masukkan santan,air,sedikit air asam jawa dan bahan campuran lain. Masak sehingga mendidih dan kuah nampak cantik. Perasakan dengan garam..
  4. Sementara itu,celur/rebus bahan2 yang dinyatakan..
  5. Sedia di hidang..

Tak berapa pedas dan boleh dihirup kuahnya. Kalau datang lagi, saya akan order mee tambah. Cuma terkejut dgn nasi goreng udang galah dia (nasi goreng kunyit kot haha). Masukkan sedikit mee ke dalam ke dalam mangkuk. Mee kari hari ni sangat sedap kerana cukup bahan bahan dan menggunakan stock udang.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Mee Kari Kuah Udang (Mi) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!