Home

Cara Membuat Korean Chicken Wings Cepat 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Korean Chicken Wings di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Korean Chicken Wings yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Korean Chicken Wings - velavinkabakery.com

17 Bahan - Bahan Resepi Korean Chicken Wings

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Korean Chicken Wings ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 17 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 500 gm - Kepak Ayam.
  2. Sedia 1/2 - Biji Limau Nipis.
  3. Sedia 30 gm - Bawang Putih.
  4. Sedia 5 gm - Halia.
  5. Sedia 50 gm - Cili Padi Merah.
  6. Sedia 1 - Sdk Minyak bijan.
  7. Sedia 2 - Sdb Gochujang.
  8. Sedia 1 - Sdk Cayenne pepper.
  9. Sedia 1 - Sdk Garam Halus.
  10. Sedia 1 - Sdk Serbuk Pati Ayam.
  11. Sedia 2 - Sdb Madu.
  12. Sedia 1 - Sdb Minyak Sayur.
  13. Sedia - 👉 Garnish.
  14. Sedia - Bijan di sangai.
  15. Sedia Daun - Bawang.
  16. Sedia - Tomato.
  17. Sedia - Cili.

8 Cara Membuat Korean Chicken Wings

Dah ada 17 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Korean Chicken Wings pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Sediakan semua Bahan-bahan.
  2. Lumur ayam dengan jus limau nipis,biarkan 10 Minit dan basuh kembali kemudian toskan..
  3. Tumbuk halus bawang putih, halia dan Cili Padi Merah..
  4. Satukan Kedalam Periuk nasi,kepak ayam, Cili dan bawang tumbuk,garam, serbuk pati ayam,madu, minyak bijan, Gochujang, Cayenne pepper,dan minyak sayur,gaulkan sebati..
  5. Masak dalam periuk nasi,tekan butang "COOK", ketika butang dah naik jadi "warm",buka penutup Periuk,kebalikan kepak ayam,supaya Matang merata. Tutup Periuk nasi dan tekan butang "COOK" kembali. Buat perkara yang sama jika Butang dah naik,buka periuk,terbalikkan ayam,tutup kembali dan tekan butang "COOK" buat sebanyak 5 kali. Sehingga ayam betul-betul lembut..
  6. Angkat dan keluarkan ayam. Susun di atas Tray yang di lapikkan dengan aluminium foil. Bakar kepak ayam di dalam ketuhar yang telah di Panaskan selama 10 minit dengan suhu 200 darjah celcius Bakar kepak selama 10 minit..
  7. Angkat Korean Chicken Wings dan hias dengan Garnish..
  8. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Korean Chicken Wings ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!