Home

Resepi Kek kukus pandan cheese leleh Cepat 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kek kukus pandan cheese leleh di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kek kukus pandan cheese leleh yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Pandan cukup sinonim dengan masakan masyarakat Melayu. Baunya yang wangi memang boleh membuka selera sesiapa sahaja. Selain kek kukus pandan, terdapat pelbagai lagi versi kek menggunakan perisa pandan seperti kek span pandan, kek pandan moist, kek marble pandan.

Kek kukus pandan cheese leleh - velavinkabakery.com Kek ini dibuat secara kukus dan anda tidak perlu risau tentang setting oven lagi. Resepi Kek Cheese Leleh Gebu Hanya Guna Blender. Tengok gambar kek cheese leleh , terus terliur untuk makan cheese cake yang simple ni kan.

5 Ingredients of Resepi Kek kukus pandan cheese leleh

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kek kukus pandan cheese leleh ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - gula pasir, 3 butir telur ayam dan 1 sb ovelatte.
  2. Sedia 1/2 cawan - minyak masak dan 1/2 cawan susu cair (pastikan sukatan untuk kedua bahan ini tidak dilebihkan).
  3. Sedia - Pewarna hijau apple separuh penutup dan perisa pandan 1 penutup besar.
  4. Sedia 2 cawan - tepung gandum (diayak dahulu) 1 st baking powder.
  5. Sedia - Cream cheese tatura 250g (saya pakai separuh sahaja) 1/2 cawan susu cair, 1/2 cawan susu pekat manis ikut kemanisan masing2, secubit garam.

Jom hasilkan Kek Kukus Pandan Cheese Leleh viral. Kek kukus pandan cheese leleh. #Jom mencuba#sedia dihidang dan makan bersama keluarga#semestinya penuh dengan kasih dan sayang. hehe. Ok berbalik kepada kek kukus pandan ni, siapa nak cuba buat tu boleh tengok video kat bawah ni dulu. Guna resepi ni memang kek akan jadi sangat gebu dan lembut.

8 Cara Penyediaan Kek kukus pandan cheese leleh

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kek kukus pandan cheese leleh pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Mixer gula, telur, ovelatte sampai gebu dan berwarna putih..
  2. Masukkan minyak, susu cair, pewarna hijau dan perisa pandan (mixer sampai sebati).
  3. Masukkan tepung, bakin powder dan mixer sekejap tapi jangan lama..
  4. Stop mixer dan kaup bahan tadi dan letakkan dalam loyang..
  5. Panaskan kuali bersama air dan pastikan air mendidih sebelum mengukus, kukus kek selama 45 minit. Balutkan kepala pengukus dengan kain bersih. (Kalo mahu tahu sdh masak atau belum sila cungkil pakai pencukil gigi yg belum dipakai lalu cucuk ke kek jika masih ada tepung melekat sila kukus sehingga tiada yg melekat di pencukil gigi..
  6. Bahan-bahan cream cheese diatas sila mixer sampai gebu..
  7. Jika kek sdh masak, sila sejukkan sampai betul2 sejuk. Potong sedikit atas kek lalu dicincang2 utk ditabur atas kek nanti..
  8. Kek yg sdh sejuk tadi disiram dengan cream cheese yg gebu tadi lalu diratakan biarkan nampak meleleh dan tabur lebihan cake yg kita cincang tadi diatas cake. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk. Keluarkan dan sedia utk dihidang. Selamat mencuba 🤗.

Boleh jugak guna resepi ni untuk buat kek pandan cheese leleh. Tapi kali ni saya tak buat. Kalau anda nak buat saiz besar, gandakan sahaja bahan-bahan Terpulang pada anda jika nak jadikan kek ini kek cheese leleh atau nak letak topping pilihan. Untuk kek cheese leleh, rujuk Resepi Kek Cheese. Teringin sangat nak makan kek yang nikmat di tekak.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kek kukus pandan cheese leleh ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!