Home

Resepi Pandan cheese leleh Sedap 13 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Pandan cheese leleh di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pandan cheese leleh yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Customer tak jadi amik , so kte ngaplaa , lama dah tak makan kek 😊. Pandan cukup sinonim dengan masakan masyarakat Melayu. Baunya yang wangi memang boleh membuka selera sesiapa sahaja.

Pandan cheese leleh - velavinkabakery.com With its sweet, fragrant and grassy What is the English name of Pandan? Pandan is often called fragrant screwpine or vanilla grass in English. Resepi pandan snow cheese cake / kek pandan keju leleh.

13 Ingredients of Resepi Pandan cheese leleh

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pandan cheese leleh ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - tepung naik sendiri/self-raising flour**.
  2. Sedia 1 - sudu kecil soda bikarbonat**.
  3. Sedia 1/2 cawan - gula.
  4. Sedia 1/2 - susu cair/fresh milk*.
  5. Sedia 1/4 - minyak masak*.
  6. Sedia 1 - sudu kecil perisa pandan**.
  7. Sedia 1 - sudu kecil esen vanila**.
  8. Sedia 1 - sudu besar ovalette*.
  9. Sedia 3 - biji telur ayam (asingkan putih dan kuning telur).
  10. Sedia - Cheese leleh topping.
  11. Sedia 250 g - cream cheese.
  12. Sedia 200 ml - whipping cream.
  13. Sedia 1/2 - susu pekat.

Resepi kek vanila cheese leleh ni pernah menjadi resepi viral di media social. Bukan saja perisa vanila, malah kek ni dipelbagaikan perisanya seperti pandan, strawberi, keladi dan pelbagai perisa lain lagi. Kek cheese leleh yang boleh buat jualan. Dalam perisa vanilla tetapi ia juga boleh dibuat dengan perasa pandan atau oren.

10 Step by Step Pandan cheese leleh

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pandan cheese leleh pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. Pukul telur putih dengan gula sehingga kembang.
  2. Pukul telur kuning di bekas yang berasingan kemudian tambah yang bertanda * dan pukul sehingga sebati.
  3. Campurkan mix adunan kuning dan putih sehingga sebati.
  4. Masukkan yang bertanda ** dan gaul hingga sebati.
  5. Panaskan bekas pengukus dan tuangkan adunan ke dalam bekas mengikut kesukaan.
  6. Kukus selama 30 minutes Dan biarkan sejuk.
  7. Untuk topping..pukul whipping cream sehingga kembang.
  8. Masukkan cream cheese (sy letak lebih sikit sbb nak rasa cheese kuat) + susu pekat kemudian gaul hingga sebati.
  9. Sekiranya nakkan topping yang agak cair dan banyak tambahkan susu cair/fresh milk (adunan sy agak pekat sbb sy letak extra cream cheese).
  10. Tuangkan topping ke atas kek yg sudah sejuk dan parutkan cheese cheddar atas kek.

Kek ini dibuat secara kukus dan anda tidak perlu risau tentang setting oven. Decadent fragrant pandan cheesecake, an east and west fusion, moist and light which can almost Pandan Cheesecake. Moist and light which can almost melt in your mouth, so perfect to serve with a. Dirty Cheese Chicken Burger dari The BRGR Cafe, Setapak ini yang lazat ini pasti akan membuat 'Dirty Cheese Chicken Burger' dari The BRGR Cafe sememangnya menarik sekali mempunyai daging..kek keladi cheese leleh, kek coklat berhantu , kek pandan cheese dan sebagainya. The Best Pandan Dessert Recipes on Yummly

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pandan cheese leleh ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!