Home

Cara Membuat Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding Cepat 5 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Masukkan telur, susu, air, dan esen vanilla ke dalam blender. Proses nak sejukkan puding karamel gula hangus. Puding karamel dah ready untuk delivery.

Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding - velavinkabakery.com Tapi don't worry cik tom dah mintak izin mak saudara sebelum publish entri resepi puding gula hangus ni. Pudding Desserts Food Cairo Tailgate Desserts Meal Deserts Essen Puddings. Terdapat pelbagai jenis puding karamel antaranya ialah puding karamel gula hangus, puding karamel kastad, puding karamel berlapis, puding karamel pelangi, puding karamel coklat dan macam-macam lagi.

9 Ingredients of Resepi Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 Tin - Susu Cair 390 g.
  2. Sedia 200 ml - Air.
  3. Sedia 60 g - Gula Pasir.
  4. Sedia 1 - Sdk Vanilla essence.
  5. Sedia 1/8 - Sdk Garam bukit.
  6. Sedia 4 - Biji Telur.
  7. Sedia - 👉 Caramel.
  8. Sedia 80 g - Gula Pasir.
  9. Sedia 45 ml - Air.

Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik & we'olss ke step seterusnya pula. Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi. Ikut sukatan uolss lar berapa banyak uolss. Kebanyakkan orang jual puding karamel ni selalunya puding yang menggunakan telur.

5 Instructions Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Panaskan gula pasir hingga mencair dan berwarna Caramel, Tuangkan air,kacau hingga sebati dan mendidih. Tuangkan Caramel Kedalam remekin. Ketepikan.
  2. Rebus Susu cair dan air,tak perlu mendidih,asal suam saja. Pukul perlahan telur Gula Kaster, garam dan vanilla essence, hingga tercampur rata..
  3. Tuangkan Susu, kacau perlahan dan tapis..
  4. Tuangkan kedalam remekin, Letakan remekin di atas bekas tahan panas, tuangkan air panas, dan bakar selama 45 Minit. Dengan suhu 150 darjah Celcius.(bakar dengan kaedah Water bath).
  5. Angkat dan biarkan sejuk. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam /semalaman, sebelum di hidangkan..

So kali ni saya nak share resepi puding karamel tanpa telur pulak (eggless caramel pudding). Pada sesiapa yang alergik telur ataupun tak suka rasa telur dalam puding, boleh try resepi ni. Bagaimanapun, pastikan sukatan gula perang tu padat semasa kita menyukatnya di dalam cawan ya. Okeylah, rasanya cukuplah CT berhenti sampai di sini dulu. Resep Puding Karamel (Caramel Custard Pudding).

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!