Home

Resepi Roasted Chicken Rice Cepat 25 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Roasted Chicken Rice di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Roasted Chicken Rice yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Roasted Chicken Rice - velavinkabakery.com

25 Ingredients of Resepi Roasted Chicken Rice

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Roasted Chicken Rice ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 25 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 300 g - Beras.
  2. Sedia 400 g - Peha Ayam Organik.
  3. Sedia 1500 ml - Air.
  4. Sedia 15 g - Halia Di ketuk.
  5. Sedia 15 g - Bawang putih di ketuk.
  6. Sedia 1 - Kiub Knorr chicken cube non MSG.
  7. Sedia 2 - Sdk Garam Bukit.
  8. Sedia 15 g - Bawang putih di cencang halus.
  9. Sedia 15 g - Halia muda di cencang halus.
  10. Sedia 30 ml - Minyak Canola.
  11. Sedia 30 g - Kulit Ayam Organik.
  12. Sedia 1 - tangkai Daun Bawang dihiris.
  13. Sedia 30 g - Cili Besar.
  14. Sedia 2 - biji Cili padi merah.
  15. Sedia 10 g - bawang putih.
  16. Sedia 5 g - Halia muda.
  17. Sedia 2 - Sdk Cuka.
  18. Sedia 30 ml - Air rebusan Ayam.
  19. Sedia 2 - Sdk Gula pasir.
  20. Sedia 1/4 - Sdk Garam bukit.
  21. Sedia 2 - Sdb Sos Oyister.
  22. Sedia 1 - sdb Natural Soy sauce.
  23. Sedia 2 - Sdk Minyak bijan.
  24. Sedia 50 ml - Air rebusan Ayam.
  25. Sedia 1 - Sdk Dark Soy sauce.

8 Step by Step Roasted Chicken Rice

Dah ada 25 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Roasted Chicken Rice pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Sediakan semua bahan-bahan.
  2. Masukan kedalam Periuk, Air, Halia, bawang putih, Knorr chicken cube,Dan Garam bukit. Rebus hingga mendidih. Setelah mendidih,masukan ayam, kemudian rebus hingga matang dan toskan.
  3. Panaskan minyak canola, tumiskan bawang putih, Halia dan kulit ayam organik, hingga keperangan,masukan beras yang telah di basuh dan di Toskan, Natural Soy Sos,dan minyak bijan. gaulkan sebati dan masak selama 2 Minit..
  4. Tuangkan beras kedalam Periuk elektrik,tuangkan air rebusan ayam (Sesuaikan sukatan air dengan jenis beras anda). Masak nasi seperti biasa..
  5. Kisar halus, Cili Besar, Cili padi, bawang putih, Halia,cuka,gula pasir,garam bukit,dan Air rebusan Ayam..
  6. Satukan oyister sos, natural soy sos, minyak bijan dan air rebusan Ayam,kacau sebati..
  7. Sapukan ayam yang telah di rebus tadi. Sapukan dengan campuran Oyster Sos tambahkan dengan 1 Sdk Dark Soy sauce,sapu hingga merata,lalu bakar ayam di atas grill pan/ Double Pan, hingga kecoklatan, angkat sediakan dengan nasi ayam..
  8. Nasi Ayam/Roasted Chicken Rice sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Roasted Chicken Rice ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!