Home

Resepi Ayam masak lemak Cepat 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam masak lemak di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam masak lemak yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Bila dia bercerita cara bondanya memasak masak lemak cili padi ayam menyebabkan saya menelan nelan air liur. Dari penceritaan akan teknik memasak, saya boleh bayangkan keenakannya. In culinary terms, it refers to The Chicken in Ayam Masak Lemak Cili Padi.

Ayam masak lemak - velavinkabakery.com Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi.

11 Ingredients of Resepi Ayam masak lemak

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam masak lemak ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - ayam potong kecil digoreng separuh masak.
  2. Sedia - jintan manis n putih.
  3. Sedia - pes masak lemak.sy beli yg dah siap senang.
  4. Sedia daun - kari*.
  5. Sedia - halia*.
  6. Sedia - serai*.
  7. Sedia - santan cair.
  8. Sedia - santan pekat.
  9. Sedia - ubi kentang.
  10. Sedia - cili padi.
  11. Sedia - garam n perasa secukup rasa.

Disebabkan sekarang Dya duk kat Negeri..berlemak. hari ini saya ingin kongsikan resepi ayam masak lemak cili padi yang sangat sesuai untuk adik-adik yang baru nak belajar masak gulai atau masak berkuah kerana olahan ini amat mudahnya. Master the art of making ayam masak lemak! Lauk klasik Ayam Masak Lemak Kuning sudahpun siap untuk dinikmati! Lauk simple ini memang best kalau dinikmati bersama nasi putih panas, sayur goreng kicap, sambal terung dan sambal belacan.

4 Cara Membuat Ayam masak lemak

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam masak lemak pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Tumbuk jintan manis n putih.
  2. Panaskan sedikit minyak tumis bahan bertanda * sehingga wangi.kemudian masukkan pes masak lemak n bahan tumbuk kacau2 seketika.
  3. Kemudian masukkan santan cair ayam n ubi kentang.biar semua bahan masak.
  4. Apabila sudah masak masukkan santan pekat garam perasa.kacau2 seketika.api kecil supaya santan tak pecah.rasa semua sudah sedap tutup api n hidang bersama nasi panas2.. selamat mencuba.

AYAM MASAK LEMAK KUNING - adalah salah satu resepi yang mudah tapi sedap dan sangat sesuai di masak ketika hari yang sibuk. Bahan yang di gunakan juga sedikit dan tidak memakan masa yang. Dok ulang ulang, akhirnya masak aje Ayam Masak Lemak Hijau. Bukan apa, kadang menu ayam ni ada yang kena goring dulu ayamnya, toskan dan kemudian baru masak kuahnya. Saya mendapat idea untuk memasak Ayam Fatty selepas memakan ayam yang dimasak dengan lemak yang Masak lemak disediakan untuk memecah pada hari pertama puasa di Ramadan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam masak lemak ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!