Home

Cara Membuat Bebola daging masak blackpepper Enak 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bebola daging masak blackpepper di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bebola daging masak blackpepper yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Cara memasak daging lada hitam persis prosperity McD (betul puan, saya tidak tipu). Boleh digunakan untuk membuat sos burger/oblong jika dipekatkan. Resepi Daging Masak Hitam yang pasti sedap.

Bebola daging masak blackpepper - velavinkabakery.com Hari ini saya menyediakan Daging Masak Black Pepper atas permintaan Nana. Cepat dimasak dan dagingnya pun lembut sahaja. Saya tidak meletak sos tiram atau kicap kerana Nana masih menyusu badan dan buat sementara ini masih berhati hati dan memilih apa yang boleh dan tidak boleh dimakan.

9 Ingredients of Resepi Bebola daging masak blackpepper

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bebola daging masak blackpepper ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - peket bebola daging sejuk beku (masa ni saya guna IKEA).
  2. Sedia 2 - biji bawang besar, dipotong dadu.
  3. Sedia 6 ulas - bawang putih, dicincang.
  4. Sedia 2 tbsp - mentega.
  5. Sedia - Lada hitam (jenis biji dan ditumbuk kasar), ni guna secukup rasa.
  6. Sedia 1 cawan - perencah Knorrs Demi Glace Brown Sauce Mix.
  7. Sedia 2 cawan - air panas.
  8. Sedia 1-2 kotak - susu full cream (200ml) tp saya guna 1 ja.
  9. Sedia 1 - kiub pati ayam.

Daging masak asam, ramai orang suka sangat masak ini. Pebret satu keluarga, ada yang nak resepi kan. Ini kami bagi kepada anda resepi daripada Di Indonesia, bebola daging dipanggil bakso dan disajikan dengan kuah yang mengandungi mihun, sayur, kailan dan dihidangkan bersama bawang. Resepi ayam masak black pepper pernah saya kongsikan sebelum ni.

6 Step by Step Bebola daging masak blackpepper

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bebola daging masak blackpepper pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Sediakan bahan2.
  2. Mula2, kita masak bebola daging dulu. Ni saya guna kaedah stim. Tapi kalau nak guna microwave pun boleh jgak (letak dlm bekas bertutup dan spin high selama 3 minit). Bila dah masak, ketepikan.
  3. Cairkan mentega serta tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi. Setelah wangi, pecahkan kiub ayam. Lastly taburkan lada hitam. Ni kacau2 sebati..
  4. Untuk blackpepper sauce, bancuhkan 1 cawan perencah Knorrs Demi Glace Brown Sauce Mix ni bersama 2 cawan air panas terlebih dahulu. Then, tuangkan ke dalam tumisan bawang tadi. Masak seketika..
  5. Bila nampak sekata, tuangkan susu full cream sekotak. Tapi perlu rasa jga tau, nanti byk sangat susu terlebih lemak pulak rasa dia. Kacau sebati sehingga sos betul2 pekat..
  6. Kemudian, akhir sekali plating dia mcmni, ambil 3 4 biji bebola daging dan tuangkah kuah blackpepper ke atasnya. Mcmla iklan dlm tv tu lah. Baruklah benda tok best dimakan kita nak? Selamat mencuba aok!.

Untuk resepi daging masak black pepper kali ni, saya sediakan video sekali. Boleh tengok dulu video kat bawah ni ok. ?? Potongan daging sapi yang dipanggang jelas memiliki rasa yang lezat menggoda. Harumnya aroma yang keluar dari daging sapi ini dapat membangkitkan selera makan. Cara membuat: - Tusuk daging dengan garpu, lalu lumuri daging dengan lada hitam, garam dan saus BBQ secukupnya, koreksi rasa dan masak hingga mendidih, tambahkan tepung maizena yang sudah di larutkan Cara membuat: - Taburi salmon dengan garam dan blackpepper secukupnya.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bebola daging masak blackpepper ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!