Home

Resepi Tom Yam Glazed Chicken Enak 9 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Tom Yam Glazed Chicken di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Tom Yam Glazed Chicken yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Tom Yam Glazed Chicken - velavinkabakery.com

9 Ingredients of Resepi Tom Yam Glazed Chicken

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Tom Yam Glazed Chicken ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 6 - ketul ayam kepak dibelah dua.
  2. Sedia 1/2-1 - sudu besar crushed red pepper.
  3. Sedia 1/4 cawan - madu.
  4. Sedia 1/3 cawan - sos cili thai.
  5. Sedia Sedikit - serbuk bawang putih.
  6. Sedia 1 - sudu besar saus pekat kicap manis abc.
  7. Sedia 2-3 - sudu besar jus lemon.
  8. Sedia 1 1/2 - sudu serbuk nasi goreng tom Yam adabi.
  9. Sedia 2 - sudu besar butter.

9 Instructions Tom Yam Glazed Chicken

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Tom Yam Glazed Chicken pula. Simple saja cuma 9 langkah.

  1. Cairkan mentega.
  2. Kemudian masukkan 1/2 atau hingga 1 sudu besar crushed red pepper.
  3. Tambahkan sos cili thai.
  4. Setelah itu masukkan madu bersama saus kicap pekat manis jenama abc.
  5. Tambahkan 2-3 sudu besar jus lemon. Resepi nie rasa akhir wajib masam masam manis. Jadi sila adjust kemasaman tu ikut selera tekak jugak ya..
  6. Masukkan sedikit serbuk bawang putih.
  7. Masukkan 1 sudu besar setengah serbuk nasi oreng tom Yam adabi.
  8. Masukkan ayam goreng. Gaul sebati semua bahan bahan..
  9. Panggang ayam hingga sos memekatkan dan jadi golden dark brown. Sedap dimakan ketika menonton piala Malaysia. Kalo kurang masam, tambah kan satu sudu besar lagi jus lemon ya. Selamat mencuba. Sedap. (Resepi nie rasa dia wajib rasa masam masam manis).

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Tom Yam Glazed Chicken ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!