Home

Cara Membuat Ayam masak lemak cilipadi Cepat 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam masak lemak cilipadi di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam masak lemak cilipadi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Sekali sekala kena layan masakan melayu jugak. Nah saya bagi resepi masak lemak cili padi. Cili padi (cili api) = bird's eye chilli (because they are tiny, not quite like rice grains, but small).

Ayam masak lemak cilipadi - velavinkabakery.com Here is an image of the Royal Mosque of Seri. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Cream with Birds Eye Chili in English, is a spicy rich yellow coconut gravy that is cooked with chilli padi. ••• Craving for some ayam lemak chilli padi? Here's how you can make it!

9 Ingredients of Resepi Ayam masak lemak cilipadi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam masak lemak cilipadi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 - biji bwg kecil.
  2. Sedia - Cilipadi ikut kepedasan masing2.
  3. Sedia 1 cm - halia.
  4. Sedia 1 - inc kunyit hidup.
  5. Sedia 3 - btg serai dititik.
  6. Sedia 1 keping - asam keping.
  7. Sedia 5 - ketul ayam.
  8. Sedia 2 - biji ubi kentang belah 4.
  9. Sedia 1 cawan - santan.

Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi. Disebabkan sekarang Dya duk kat Negeri Sembilan, Dya dah boleh beza. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi.

4 Cara - Cara Ayam masak lemak cilipadi

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam masak lemak cilipadi pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Bwg kunyit halia cili [email protected]
  2. Masukkan santan ubi kentang dan serai letak + air setengah cwn.
  3. Da mengelegak masukkan ayam dan asam keping. Sentiasa kacau. Klu nk berlemak lgi bole + santan pekat 1/2cwn.masak hingga kentang dah lembut. Masukkan garam dan perasa.
  4. Siap.

Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni. Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa. bahan utamanya ialah cili padi, kunyit, dan juga serai. tapi gunakan kunyit hidup dan jangan lupa untuk bawa daun-daun kunyit tapi, resepi yang akan saya share ini mengikut cita rasa saya sendiri. jom kita layan resepi ayam masak lemak cili padi dibawah. Cili kering dikatakan akan menyebabkan lemak cili padi lebih berlemak.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam masak lemak cilipadi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!