Home

Resepi Cek Mek Molek Gula Merah Enak 6 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Cek Mek Molek Gula Merah di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cek Mek Molek Gula Merah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Cek Mek Molek Gula Merah - velavinkabakery.com

6 Ingredients of Resepi Cek Mek Molek Gula Merah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cek Mek Molek Gula Merah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 450 g - Ubi Keledek Oren.
  2. Sedia 1 - sudu kecil Garam Pink Himalaya.
  3. Sedia 10 - sudu besar Tepung Beras (100% beras sahaja).
  4. Sedia 1 - sudu besar Tepung Ubi Kayu.
  5. Sedia 150 g - Gula Merah Asli (Sebagai inti).
  6. Sedia - Minyak untuk menggoreng.

4 Instructions Cek Mek Molek Gula Merah

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cek Mek Molek Gula Merah pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Potong ubi keledek dan masukkan dalam pengukus. Kukus hingga ubi empuk/lembut. Keluarkan ubi dan biar suam sedikit untuk dilenyek..
  2. Campur kesemua tepung dan garam. Adun hingga tidak melekat tapi pastikan doh lembut. Biar tangan sentiasa disaluti tepung agar tidak melekat. Jika mahu boleh tambah sedikit lagi tepung. Terpulang pada citarasa masing - masing..
  3. Bulatkan doh kecil - kecil dalam 40g dan masukkan inti gula merah ditengah - tengah. Bentuk kuih menjadi tirus di hujungnya. Teruskan membentuk hingga habis doh..
  4. Goreng kuih dengan api sederhana dan minyak yang banyak. Pastikan api betul - betul panas sebelum menggoreng. Angkat dan tos. Siap..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cek Mek Molek Gula Merah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!