Home

Cara Membuat Ayam panggang Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam panggang di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam panggang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ayam Panggang Blackpepper ini memang sangat sedap. Boleh klik di SINI untuk melihat entri saya sebelum ini. Dimakan meratah ratah begitu sahaja pun sedap.

Ayam panggang - velavinkabakery.com It's an authentic recipe from my mother. I like it especially when it's really spicy. Therefore you can have it less spicy, depend on how you want it.

9 Ingredients of Resepi Ayam panggang

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam panggang ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 kg - ayam.
 2. Sedia - Bahan blend.
 3. Sedia 6 - biji bawang merah kecil.
 4. Sedia 6 ulas - bawang putih.
 5. Sedia 4 - sudu besar kicap.
 6. Sedia 2 - sudu besar tomato.
 7. Sedia 1 - sudu besar gula.
 8. Sedia 4 - sudu kecil sos worchestire.
 9. Sedia 4 - sudu kecil mustard.

In a food processor or blender mix the Chilies, garlic, onion, lemon grass, galangal, and paprika until they form a smooth paste. Ayam means chicken, panggang is grill, and kunyit is turmeric. This dish is often goreng or deep fried in which case it is called ayam goreng kunyit. This simple but tasty and aromatic dish is a favorite at a typical Malay rice stall.

4 Cara Memasak Ayam panggang

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam panggang pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Ayam dipotong 8 atau 12 dan semua bahan blend dikisar sehingga halus..
 2. Campurkan bahan yang telah dikisar dengan ayam dan digaul rata..
 3. Perapkan selama 15 minit sekurang-kurangnya..
 4. Setelah diperap, susun ayam atas dulang oven dgn jarak 1 inci dengan suhu 180 selama 45 minit..

Turmeric is a member of the ginger family with a central bulb and numerous short "fingers". Ayam panggang Klaten bumbunya dimasak bersama ayam plus santan encer hingga ayam empuk. Di tahap akhir barulah ditambahkan santan kental dan dimasak hingga berminyak dan santan menyatu dengan bumbu bergumpal halus. Tahap akhir adalah membakar ayam diatas bara api arang sehingga ada efek gosong y. Lumur pada sebelah luar dan dalam juga jika tidak dipotong.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam panggang ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!