Home

Resepi Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak Cepat 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak - velavinkabakery.com

11 Ingredients of Resepi Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 500 g - Dada ayam.
  2. Sedia 2 - biji Bawang besar sederhana.
  3. Sedia 6 - biji Lada hijau besar.
  4. Sedia 15 - biji cili padi kampung.
  5. Sedia 3 ulas - Bawang putih.
  6. Sedia 1 sudu teh - stock ayam.
  7. Sedia 2 keping - asam keping.
  8. Sedia - Minyak masak atau olive oil.
  9. Sedia - Tomato ceri.
  10. Sedia - Lada banggala atau lada manis gergasi.
  11. Sedia - Garam jika perlu.

8 Cara - Cara Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Sediakan 500g dada ayam (potong ikut citarasa masing-masing).
  2. Letakkan minyak dalam kuali sedikit...dan gorengkan dada ayam tadi...angkat dan asingkan dalam pinggan.
  3. Kisar atau tumbuk cilipadi...cili besar...bawang merah dan bawang putih jangan halus sangat.
  4. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi, masukan asam keping, stock ayam, tunggu sampai kering dan naik bau dengan menggunakan minyak goreng ayam tadi.
  5. Ambil sebiji bawang besar dan mayang lalu masukan dalam tumisan kita tadi.
  6. Masukan ayam yang telah kita goreng tadi dan gaul-gaulkan dengan sambal hijau tadi sehingga mesra(masa ni bole try rasa mana tahu kurang masin bole tambah stock ayam atau sedikit garam).
  7. Potong lada banggala atau sweet lada Dan campakan dalam kuali bersama tomato ceri.
  8. Siap sedia untuk di hidangkan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Berlado Urban Style #MunahMasak ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!