Home

Resepi Sambal Kicap Mudah 2 Langkah

Aneka Resepi Masakan Udang Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Sambal Kicap di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sambal Kicap yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sambal Kicap - velavinkabakery.com

6 Ingredients of Resepi Sambal Kicap

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sambal Kicap ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 7-10 - tangkai cili padi merah/hijau.
  2. Sedia 2 ulas - bawang putih.
  3. Sedia 1 - sudu kecil gula pasir (ikut citarasa).
  4. Sedia 1 - senduk kicap manis (saya guna Kicap Manis Cap Kipas Udang).
  5. Sedia 2 - biji limau kasturi (perah air sahaja).
  6. Sedia 2 - sudu besar minyak masak.

2 Step by Step Sambal Kicap

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sambal Kicap pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Goreng terlebih dahulu cili ladi bersama bawang putih dengan sedikit minyak masak. Goreng hingga kulit cili padi nampak agak layu dan bawang putih nampak kekuningan..
  2. Kisar sekali cili padi, bawang putih, gula pasir,kicap dan air limau kasturi hingga halus. Siap..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sambal Kicap ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!